Puskás Ferenc szobra Melbourne-ben

A szobor az Olympic Park Gosch’s Paddock edzőpályája szélén áll

/ Magyari Nóra Antónia /
magyari.nora.antonia képe
Hiánypótlásnak szánom ezt az írást. Puskás Ferenc szobrát 2017 februárjában leplezték le, de mivel ekkor ösztöndíjas nem tartózkodott Ausztráliában, ezen a felületen még senki nem számolt be erről a meglehetősen nagy diplomáciai sikerről.
Melbourne Olympic ParkPuskás Ferenc szobrának emléktáblájaPuskás Ferenc szobra Melbourne-ben

Melbourne hatalmas város, csavarogni lehet és ajánlott is benne. A különböző városrészekre egy-egy napot szentelve többnyire gyalog járom be a kerületeket. Első utam a Royal Botanic Garden-be és a tőle kőhajításnyira található Olympic Park-ba vezetett. Virág- és sportrajongó emberként a kettő jól megfért egymás mellett.

Az Olympic Park az ausztrál sport egyik fellegvára és már jóval az ’56-os Melbourne-i olimpia előtt rekreációs és sport tevékenységekre használták. Itt áll az a Holden Centre, amelyet az olimpiai úszó- és vízilabda versenyekre építettek és egy hónappal a magyar forradalom leverése után helyet adott az ‘olimpiai vérfürdő’ néven elhíresült magyar-orosz olimpiai vízilabda elődöntőnek. 

De miért is áll itt Puskás szobra? A legendás csatár fantasztikus labdarúgó-karrierje után, az 1960-as évek végétől, mint edző tevékenykedett. Melbourne-be 1989-ben érkezett a South Melbourne FC csapatához. A görög emigrációs hátterű csapat valaha a legsikeresebb ausztrál focicsapatnak számított. Puskás vezényletével 1989-ben ausztrál kupát, 1990-ben pedig ausztrál bajnokságot nyert a csapat. A szobor-állítást azonban nem a South Melbourne FC kezdeményezte.

Az, az ausztráliai magyar diaszpóra és a magyar állam sikeres együttműködésének köszönhető. Az ötlet a magyar származású ausztrál üzletember Robert Belteky-től származik, akivel 1956-ban emigrált édesapja szerettette meg a labdarúgást. A Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány kuratóriumi tagjaként a felcsúti Puskás Akadémia avatásakor látta meg a szobor eredetijét, Domonkos Béla alkotását, amely Puskás legendás bal lábának állít emléket. Az ausztrál engedélyek megszerzése a magyar állam diplomáciai segítségével történt meg, amely jól példázza a magyar diaszpóra közötti kooperáció lehetőségeit.

A szobor leleplezésén mintegy 200 ember vett részt, köztük fociszerető ausztrálok és a magyar diaszpóra képviselői. Igazán felemelő az, hogy mindkét fél egyaránt büszke, hogy Puskás Öcsinek ilyen méltó emléket állíthattak.