Ottawa: totemoszlopon magyar címer

/ Nagy Dóra /
nagy.dora képe
Megdöbbenve véltem felfedezni Ottawa szívében, a belvárosi rengetegben egy totemoszlopon a magyar címert . Miért és hogyan került oda a magyar címer, mit szimbolizálhat? Erre kerestem a választ és meg is kaptam…
Totem Pole of Canada

A Totem Pole of Canada nevet viselő totemoszlop története 26 évvel ezelőttre, 1991-re nyúlik vissza. Ekkor több kanadai szervezet, intézmény, iskola összefogásából valósult meg Ottawa egyik turisztikai látványossága és büszkesége, a Totem Pole of Canada. A totemoszlop vörös cédrusfából készült, melyet British Columbiából egészen az Ottawa-i Művészeti Iskoláig szállítottak.

A műemlék kialakításának célja Kanada etnikai és kulturális sokszínűségének bemutatása. Olyan etnikai és kulturális csoportokhoz kapcsolódó szimbólumokat ábrázol, mely népcsoportok az alkotók szerint fontos szerepet játszottak Kanada történelmében.

A totemoszlopon a következő kulturális és etnikai csoportokhoz kapcsolódó szimbólumokat láthatjuk (felülről lefelé haladva):

A szárny felett: Zoroasztriánus vallási szimbólum (bal oldalon); Trinidad és Tobago (jobb oldalon)

A szárnyon: Magyarország címere (bal oldalon); Lettország (középen); Németország (jobb oldalon)

A szárny alatt:

Japán (bal oldalon); Lengyelország (jobb oldalon)

Libanon (bal oldalon); Korea (jobb oldalon)

Görögország (bal oldalon); Hollandia (jobb oldalon)

Törökország (bal oldalon); India (jobb oldalon)

Francia kanadai (bal oldalon); Anglia (jobb oldalon)

Őslakos kanadai szimbólum, a holló

További információkat, a támogatók és az alkotók névsorát az alábbi linken találják: http://artottawa.ca/donate/totempole/

Kép forrása: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Canada_Ottawa_totem.jpg