Vadrózsa Magyar Néptáncegyüttes Hagen

Pacsura Dávid István (2017, 2018, 2019)
Pacsura Dávid István (2017, 2018, 2019)
Csókási Imre (2019)
Csókási Imre (2019)
Gresa Dávid (2022)
Gresa Dávid (2022)

A németországi Hagenben működő Vadrózsa Néptáncegyüttes 1982-ben kezdte el munkáját, és azóta is a magyar kultúra és népi hagyományok megtartására, továbbvitelére törekszik. A katolikus magyar közösség gyermekeiből verbuválódott csoport eleinte egyházi ünnepek alkalmával, később világi rendezvényeken is fellépett, így műsoruk egyre sokoldalúbbá vált.

A felnőtt csoport 1987-ben azért alakult, hogy a gelsenkircheni Parkstadionban, a II. János Pál pápa által tartott nemzetközi mise előtt tartott műsorban föllépjen. A fiatalok nagy része Németországban született, az idősebb csoporttagok pedig Magyarországról, vagy Erdély és a Vajdaság magyarlakta területeiről jöttek Hagenbe.

Az Észak - Rajna - Vesztfália tartományban egyedülálló Együttesnek jelenleg tizenhét aktív tagja van, fellépéseik más országrészekre és a szomszédos országokra is kiterjednek. Műsorukban a különféle magyar tájegységek táncait, dalait megfelelő népviseletben mutatják be. Elsősorban városok jubileumi ünnepségein, Folklór Fesztiválokon, és Nemzetközi Találkozókon lépnek föl, de többször képviselték már Magyarországot nagyszabású európai rendezvényeken is.

Az együttes célja a magyar hagyományok ápolása, továbbadása és terjesztése, valamint a népek közötti megértés elősegítése. Fontos továbbá a sokfelől a környékre érkezett magyarok megkeresése, befogadása és lehetőség szerinti támogatása. Ez irányú, sok évtizedes munkásságáért a csoport vezetője, Münnich-Ákontz Ildikó rangos kitüntetésben részesült.

A heti táncpróbák mellet az együttes rendszeres, élőzenés táncházat is tart, de műsoros ünnepséget, kulturális rendezvényeket és gyerekfoglalkozásokat is szerveznek. A hageni magyar közösséggel együtt támogatnak néhány magyar – főleg gyermekekkel foglalkozó – projekteket is.

A fenti célok megvalósításában nagy segítséget nyújtanak a Kőrösi Csoma Sándor Program révén Hagenbe érkező anyaországi fiatalok, akik tudásukkal, lelkes hozzáállásukkal gazdagítják a tánccsoportot, a környékbeli magyarokat, és a magyarságot megőrző munkának új lendületet adnak.