Széchenyi István Társaság

Indri Dániel Janisz (2023)
Indri Dániel Janisz (2023)

A Széchenyi István Társaság nonprofit szervezet, 1958. április 29-én alakult New Yorkban.  A forradalom után érkező magyarság megsegítésére, jobb szakmai lehetőségek biztosítására, a beilleszkedés nehézségeinek enyhítésére született. 2009-től a Társaság az eredeti elképzelések újragondolását tűzte ki célul, összehangolva ezt a közösség aktuális  igényeivel, hidat képezve a már itt élők és az újonnan érkezettek között.

A Széchenyi Társaság egyik fő célja, hogy felkarolja az új bevándorlókat, és segítse őket az amerikai életük elindításában. Nagy hangsúlyt fektetnek a kulturális értékeik, magyarságtudatuk megőrzésére, ennek érdekében hagyományőrző előadásokat rendeznek a New Yorkban és környékén élő magyarság számára. Mindezek mellett a másik fő célkitűzésük a Kárpát-medencében élő rászorulók karitatív megsegítése.

A névadó, a „legnagyobb magyar” öröksége, elvei és eredményei alapján ők is szolgálni kívánják a magyarságot amerikai környezetben, a helyi adottságoknak és feltételeknek megfelelően. A Széchenyi Társaság első igazgatói között volt Majthényi László, Széchenyi Károly, Balogh Elemér, Chorin Ferenc, Jahoda Tibor és Kováts András. A modern időkben Harkay Róbert szolgálta hosszú éveken keresztül elnökként, áldozatos munkával a Társaságot, őt követte Széchenyi László, majd Bihary László, akik ma is tagjai a társaságnak. A Társaság a New York-i Magyar Ház egyharmados tulajdonosa.

A szervezet honlapja: http://www.hungarianhouse.org/hu/category/rolunk-hu/tulajdonos-szervezetek-hu/szechenyi-istvan-tarsasag/