Regnum Marianum Magyar Iskola

Balázs-Szakmári Csilla (2024)
Balázs-Szakmári Csilla (2024)

2019 óta működik a Regnum Marianum Magyar Iskola, ekkor döntött úgy egy szülői közösség, hogy Melbourne délebbi részén elkezd működtetni egy helyet, ahol a gyerekek amellett, hogy magyarul tanulnak, a kultúráról, hagyományokról is hallhatnak.

 A tavalyi évben közel 70 diák járt a Regnum Marianumba és év közben több, mint 15 rendezvényt tartottak. Kötődnek rendezvények a magyar nemzeti ünnepekhez és olyan fontos eseményekhez, mint az anyák napja, apák napja, karácsony és húsvét.

A gyerekek  korcsoport szerin különülnek el, az alsós korosztálytól a gimnazista csoportig . Az életkor mellett a nyelvi szint is befolyásoló tényező a csoportok kialakításánál, hiszen a gyerekek úgy tudnak a legjobban fejlődni, ha hasonló szinten lévő társaikkal vannak egy közegben. Ilyenkor nagyobb az esély arra is, hogy egymás között magyarul beszélnek. Nyilvánvaló nehézség, hogy ezek a gyerekek ausztrál iskolába járnak és a napjaik nagy részét angol anyanyelvi környezetben töltik. Vannak családok, ahol az egyik vagy mindkét szülő magyar, ott értelemszerűen a gyerekek is jobban beszélnek magyarul, hiszen otthon ezt a nyelvet használják.

Az iskolai napok kéthetente szombat délutánonként vannak 14:00-tól 17:00 óráig. A magyar nyelv tanulásán túl kultúrával, történelemmel, hagyományokkal is foglalkoznak, ezeket beépítik a csoportok foglalkozásaiba. A Regnum Marianumban mindent megtesznek azért, hogy a gyerekek megszeressék a magyar nyelvet, ennek legjobb eszköze a jó közösség, ahova minden alkalommal szívesen jönnek.