Minnesota Hungarians/ Minnesota-i Magyarok

Facskó Györgyi (2016)
Facskó Györgyi (2016)
Maxim Róbert (2017)
Maxim Róbert (2017)
Szalóczy Ádám (2018)
Szalóczy Ádám (2018)
Walter Marietta (2019)
Walter Marietta (2019)

A Minnesota Hungarians egy nonprofit szervezet, amelynek küldetése, hogy közösségi, kulturális, oktatási és jótékonysági programok szervezésén keresztül a magyar kultúrát megismertesse és népszerűsítse. A Minnesota Hungarians közösségét több mint száz évvel ezelőtt az Elk River-be érkező magyar bevándorlók alapították. A 2012-es népszámláláson Minnesotában közel tizennégy ezer ember vallotta magát magyar származásúnak. A szervezet levelezési listáján megközelítőleg 400 személy és család címe szerepel, a befizetett tagok száma nyolcvan-száz fő, a rendezvényeken száznál többen vesznek részt.

A Minnesotában élő magyarság különleges helyzetben van, hiszen elnöke Grauzer Csilla, aki egyben a Magyar Diaszpóra Tanács alapítótagja és 2014 márciusa óta tiszteletbeli konzul is. Így az itt élő magyarok már hivatalos állampolgársági ügyeiket is helyben intézhetik. A közösség munkáját  2013 óta a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai is segítik.

A közösségben minden évben megemlékezünk az 1848-49-es és az 1956-os forradalomról,  évente két alkalommal jótékonysági vacsorát, minden augusztusban nyári pikniket, decemberben pedig Mikulás és Karácsonyi ünnepséget rendezünk. A felnőttek számára a filmes esteket, az éneklő kedvűeknek nótakört szervezünk, a táncos lábúak a Vidéki Táncegyüttes próbáin és a táncházakban gyakorolhatnak, a kisebb gyerekek, családok pedig már több mint tíz éve járhatnak a Kids’ Club összejöveteleire. 2014-ben megnyitotta kapuit a MISI Magyar Nyelviskola is, ahol három csoportban, kezdő, középhaladó és haladó szinten folyik a magyar nyelv és kultúra oktatása, de nyári programokkal, táborral és kempingezéssel is várjuk a gyerekeket. 2011-ben rendeztük eddigi legnagyobb  költségvetésű, egy hetes programsorozatunkat, a Carpathian Folk Music and Dance Festival-t, de az utóbbi években tartunk Magyar Szüreti Fesztivált is.

A Minnesota Hungarians nagyon fontosnak tartja a jótékonysági kezdeményezéseket is. A szervezet rendszeres adománygyűjtési akcióinak köszönhetően nemcsak Magyarországra, hanem a szórványban élő magyarság részére is juttat támogatást.

A Minnesota Hungarians Észak-Amerikában kicsi közösségnek számít, amely sem magyar házzal, sem templommal vagy egyéb közösségi épülettel nem rendelkezik, ugyanakkor rendkívül lelkes, aktív közösségi élet jellemzi, és a hagyományos programok megőrzése mellett mindig megújulásra kész.
 

A szervezet honlapjának címe: www.minnesotahungarians.com
Facebook oldala: (https://www.facebook.com/Minnesota-Hungarians-183735064975423/)