Magyar Kulturális Napok - Hungarian Culture Days

Tóth Tamara (2016)
Tóth Tamara (2016)
Herédi Károly (2017)
Herédi Károly (2017)

Az évente megrendezett, négynapos kulturális eseménysorozat a magyar kultúra és hagyomány legjavát vonultatja fel Írország fővárosában, Dublinban. A fesztivál fontos találkozási pont a magyar közösség számára, de az ír közösséghez és kultúrához való kapcsolódásra is alkalmat ad.

A Magyar Kulturális Napok Egyesület célja, hogy

  • segítse a magyar közösség tagjainak írországi beilleszkedését,
  • képviselje a magyar kultúra sokféleségét és gazdagságát Írországban,
  • elősegítse a kulturális kapcsolatokat, ösztönözze a magyar közösség és az ír közvélemény közötti párbeszédet,
  • közösséget építsen a kikapcsolódás eszközével, legyen szó bármely életkorú és társadalmi helyzetű emberről,
  • támogassa és népszerűsítse a dublini magyar művészeket (festőket, fotósokat, tánc- és zeneművészeket), illetve Dublin művészeti életét a magyar kultúra egyedülálló elemeivel gazdagítsa,
  • bemutassa a magyar vállalkozásokat, és nemzetközi üzleti kapcsolatokat hozzon létre.
  • A fesztivált az Írországban működő magyar vállalkozók, illetve a Magyarországhoz kötődő ír vállalkozók, valamint az Ír Magyar Üzleti Társaság és a dublini Magyar Nagykövetség is támogatja.

2016-ban ízelítőt adunk a régi magyar és kelta hagyományokból, így a rendezvénysorozat keretét a mesék és mítoszok adják. A fesztivál időpontját a természet megújulásának „ünnepére”, májusra tűztük ki. Pünkösd napja nagyon fontos ünnep a magyar kultúrában, és a pünkösdi király és királyasszony választás máig élő hagyomány. A történetmesélés mindig népszerű program: idén magyar és ír mesélőktől hallhatók a két nép legfontosabb mondái, mítoszai. A fesztivál kiemelt programja a néptánc, idén nagyszabású Nemzetközi Táncházat rendezünk. Rendezvényünkön megtekinthetik „A lovasíjász” című magyar film Írországi premier előadását, és természetesen lesz ízletes magyar étel és borkóstoló is.