Kanadai Amerikai Magyarság

Csibi Balázs (2017, 2018, 2019)
Csibi Balázs (2017, 2018, 2019)

A Kanadai Magyarság 1949-es torontói alapítása óta a magyar emigráció kedvenc olvasmánya.

Már az ötvenes évek elején is voltak lelkes magyarok, akik igényelték a magyar nyelv írásbeli használatát és hajlandók voltak áldozatot hozni a kultúra fejlesztésére. 1957-től már mint a népszerű „Kékújságot” ismerjük, mivel az első lap fejlécén a „Magyarság” kék színű betűkkel van írva. Ugyancsak 1957 óta a nyugati világ legnagyobb magyar nyelvű heti újságává vált.

Az idők során sok kitűnő munkatárs emelte a lap színvonalát, mint például a vezércikkíró Vörösváry Irén, aki hetenként a „Korunkhoz tartozik” című cikksorozatot írta, Frey András és Kovács Imre vezércikkírók (USA), Ruttkay Arnold, Só Bernát (Ausztrália), Illés Elemér, Csonka Emil, Tollas Tibor, Szőke Klára, Gábor Áron, Kiss Zoltán, Habsburg Ottó (Németország), Rónai Zoltán (Spanyolország), Saary Éva (Svájc), Haas György (Ausztria), Fekete István, Harmath István, Márai Sándor, Füry Lajos, Lipták Béla, Wass Albert de Czege (USA), Fáy István, Fáy Ferenc, Dr. Kátó László (Kanada), Révffy László (Anglia) stb.

A Kanadai Magyarság ma is a nyugati világ legnagyobb számban megjelenő magyar nyelvű hetilapja. A Kékújság 1990 novemberében átvette a Chicago és Környéke című magyar nyelvű újságot is, így a hivatalos név Kanadai-amerikai Magyarságra változott.

A jelenlegi Kanadai-amerikai Magyarság egyike a középutat képviselő hetilapoknak, tárgyilagosan tárja fel a magyarságot érdeklő híreket. Vancouvertől Los Angelesig, Torontótól Montreálon és New Yorkon keresztül Floridáig ismerteti, hogy mi újság a külföldi magyar közösségekben, Magyarországon és a Kárpát-medencében. A szerkesztőség tudatja a határon túl élő magyar közösségek gondjait, problémáit és emberjogi sérelmeit. Felszólal a magyarság védelmében, akárhol is esik annak bántódása.

Weboldal