Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesület

Farkas Dorina (2017, 2018, 2019)
Farkas Dorina (2017, 2018, 2019)
Bodó Tímea Emese (2018, 2019)
Bodó Tímea Emese (2018, 2019)

A Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesület 1947-ig vezeti vissza fennállásának történetét, habár azóta igen sok minden változott. A kezdeti Sport- és Kultúregyesületből több, mint hat évtized alatt egy színes, sokrétű tevékenységgel foglalkozó találkozóhely lett azok számára, akik a határokon kívül is szeretnék ápolni anyanyelvüket, táncos és zenés hagyományaikat. Jelenleg a Kultúregyesület égisze alatt működik a Délibáb néptánccsoport, a Rézsarkantyú Citerazenekar, a Barka Bécsi Magyar Népdalkör, valamint a Szivárvány gyermektánccsoport.

A Délibáb Néptánccsoportot 1947-ben magyar fiatalok lelkes csoportja létrehozta a Szabadság Magyar Sport- és Kultúregyesületet, pár év múlva pedig a  Bécsi Magyar Néptánccsoportot. A kilencvenes években egy ideig a Fabatka Kamara bécsi magyar néptáncegyüttessel közösen próbálva majd önálló próbatermet és utakat keresve jött létre a Délibáb Kultúregyesület és azon belül is a néptánccsoport. A Délibáb több évtizedes fennállása alatt a magyar folklór- és néphagyományok megőrzését, és színpadra állítását tekintette elsődleges feladatának. Az elmúlt évtizedekben fellépések százai követték egymást nemcsak Ausztriában, hanem Magyarországon, Szerbiában és Németországban és  Felvidéken és Erdélyben is. 2007 nyarán a  lelkesen éneklő Délibáb táncosaiból kerekedett ki a Barka Bécsi Népdalkör.

Az egyesületen belül működik a Rézsarkantyú Citerazenekar, mely egy baráti társaság közös zenéléseinek köszönhetően alakult meg. 2014-ben álltak először színpadra népdalcsokorral, de az igazi változást a 2016-os év jelentette a csapat számára.

A Szivárvány gyermek néptánccsoport a 70-es évek óta létezik. A 90-es években az érdeklődés megcsappant, majd a Délibáb Egyesület 2000-es feléledése magával hozta a gyerektánccsoport 2003-as újrakezdését is. A magyar néptánc kiváló lehetőség a csemeték számára, hogy minden porcikájukat megmozgassák, már kis korban megismerkedjen a közösségbe tartozás élményével, a fellépések egészséges izgalmával, az anyanyelv, a magyar kultúra ápolásának fontosságával.