Csöbörcsök Kultúregyesület

Janák Réka (2022)
Janák Réka (2022)
Janák Réka (2023)
Janák Réka (2023)

A Csöbörcsök táncegyüttes a nyolcvanas évek elején kezdte meg működését és 2020 óta már egyesületi keretek között zajlik a magyar néptáncok oktatása. Az állandó próbákon kívül rendszeresen fellépnek a különböző magyar közösségek által szervezett, általában a magyar ünnepekhez kötődő eseményeken, illetve a minden évben megrendezett stuttgarti Magyar Bálon. Szerepeltek már a magyarországi Csángófesztiválon Jászberényben, az Európa Parkban, a stuttgarti Turisztikai Kiállításon és a Karlsruheban megrendezett Folklórián is. Gyakran járnak Erdélybe, hogy részt vehessenek magyar néptánctáborokon. Az évek során nagy hangsúlyt fektettek a vendégoktatókkal való közös munkára, az általuk lehetséges szakmai fejlődésre, ezért évről-évre hívnak Magyarországról neves pedagógusokat és koreográfusokat. A táncegyüttes kiemelkedő munkáját mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2016 óta minden évben megrendezik a Nyugat-Európai Magyar Néptáncfesztivált.

A Csöbörcsök Kultúregyesület minden korosztálynak lehetőséget kínál a tánctanulásra. Keddenként az ifjúsági csoport próbái zajlanak, ahol kezdő, újrakezdő és haladó táncosok tanulják a hagyományos magyar néptáncokat. Péntekenként kapnak teret az együttes női tánckarának próbái, melynek keretein belül az új táncanyagok tanulásán kívül, a lányok technikai fejlesztése is zajlik. 2022 októberében heti rendszerességgel az együttes utánpótlásaként működő gyermekcsoportban is megkezdődött az oktatás. A csoport foglalkozásai sokszínűek, hiszen a táncok, népi játékok és népi énekek tanulása mellett, a gyermekekkel beszélgetünk az anyaországról, a magyar népi hagyományokról és hiedelmekről. 2016-ban megalakult a Törekvő tánccsoport a senior korosztály számára, akik kéthetente vasárnap gyűlnek össze egy közös táncpróba erejéig.

Az egyesület elnöke és a táncegyüttes művészeti vezetője Kemény József, aki 1987 óta él Németországban és ’89 óta az együttes táncosa. 2018-ban Stuttgarti Magyarsági Díjat kapott, valamint vezetése alatt a Csöbörcsök Táncegyüttes 2021-ben kapta meg a Kallós Zoltán „Külhoni Magyarságért” díjat. 

Az együttes jelenlegi oktatója Kemény Andor, aki 2011-ben kezdett el szervezett keretek között táncolni a stuttgarti magyar néptáncegyüttesben és azóta is töretlen lelkesedéssel, ma már vezetői szerepben igyekszik az itt élőkhöz kicsit közelebb hozni a magyar népi kultúra hagyományait.