Cote d' Azur-i Francia-Magyar Egyesület

Simon Alexandra (2016)
Simon Alexandra (2016)
Arató Anna Erzsébet (2017)
Arató Anna Erzsébet (2017)

Arc Azur Franco-Hongrois
 

A Cote d’Azuri Francia-Magyar Egyesület nem tekint vissza sokéves múltra, hiszen alapítási évünk csupán 2006. Fiatalságunk ellenére igyekszünk a lehető legsokszínűbb programokat kínálni szimpatizánsaink számára. Az egyesület egyik különlegességét az adja, hogy nem egyetlen városhoz, hanem egy régióhoz köthető, hiszen rendezvégyarant megtalalhato aroshoz, hanem egy nagy regiohoz kotheto, hiszen jaink es szimpatizansaink reszere. 000000000000000nyeinre Monacotól egészen Toulonig érkeznek résztvevők.

Létszámunk folyamatosan változik, de szerencsére évről évre növekvő tendenciát mutat. A barati találkozókból hivatalosan bejegyzett egyesületté váltunk, amelynek jelenleg közel száz támogatója van. Sokan havi rendszerességgel látogatják programjainkat, amelyek egyrészt a hagyományos ünnepkörökhöz kapcsolódnak (farsang, húsvét, télapó), másrészt a tagság igényeihez igazodnak. Arra törekszünk, hogy minél szélesebb legyen a kínálat, hiszen szimpatizánsaink között a kisgyerekes családoktól az idősebb generációig mindenféle korosztály megtalálható. Így szerepelt már programjaink között közös sütés, kézműves találkozó, barkácsolás, író-olvasó találkozó, sport-és szellemi vetélkedő, erdei és tengerparti piknik, hajókirándulás és magyar bábszínház is.

A franciákkal történő jó együttműködésnek köszönhetően, 2016 szeptemberében már ötödik alkalommal veszünk részt Valbonne-ban a „Fete Internationale” nevű rendezvényen, ahol a környék összes külföldi egyesülete képviselteti magát. A három havonkénti magyar mise lehetősége is új elemként jelent meg érdeklődőink számára.

Egyesületünk nagy sikerrel kapcsolódott be a Kőrösi Csoma Sándor programba, ösztöndíjasaink nagyszerű néptáncos délutánokat szerveztek, illetve segítették beindítani vasárnapi iskolánkat, az OVISULI-t. Ennek keretében kéthetente Egyesületünk székhelyén, Valbonne-ban óvodások és iskolások számára tartunk magyar nyelvű foglakozásokat, hiszen a programok mellett fő célunk mégis az, hogy anyanyelvünket megőrizzük.

A Cote d’Azur-i Francia-Magyar Egyesület nagyon fontosnak tartotta a Franciaországi Magyarok Szövetségének létrejöttét, amit az is jelez, hogy közgyűlésünk egyhangúan elfogadta és támogatta a FRAMOSZ megalakulását.