Beat Bazaar

Vass Orsolya (2023)
Vass Orsolya (2023)

A Beat Bazaar Manchesterben egy közösségi és kulturális szervezet, amely a kreativitást keresve, leginkább fiatal tehetségeket és helyi közösségeket támogat. Több olyan magas színvonalú kezdeményezést és tevékenységet szerveznek, amelyek a helyi magyarságot erősítik. Ilyen volt például a Dancehouse projekt, ahol magyar néptáncot és citerát oktattak a fiataloknak, mely olyan sikeres volt, hogy létrejött Anglia első és egyetlen citerazenekara, a Tulipán Citerazenekar és Népművészet. Próbáikat, mely magába foglalja a citerán kívül a néptáncot is, hetente 3 órán keresztül a Sharon Youth közösségi házban tartják, szorosan együttműködve a helyi Salkaházi Sára Cserkészcsapattal.

2017 óta hatalmas sikerrel rendezik meg nyaranta a 3 napos Góbé fesztivált, ahová a Kárpát-medencei előadókon kívül angliai magyarokat is meghívnak. A zenei előadásokon kívül, különböző néptáncegyüttesek, hagyományőrzők lépnek fel, de irigylésre méltó kürtöskalácsot, lángost is lehet kóstolni. A sikert a látogatók növekvő számban is lehet mérni, legutóbb 20.000 ember volt kíváncsi a Góbé fesztiválra.

Ugyancsak a Beat Bazaar szervezi az évenként megrendezésre kerüli Chesteri Magyar napokat is a helyi chesteri magyar közösséggel együtt, ahol egy napon keresztül a magyar kultúráé a főszerep.

Jelenleg az Oldhami templomban található Meyer-Márton György freskó megmentésén és a templom felújításán, a helyi közösségek számára használható közösségi házzá alakításán is dolgoznak.

Ezeken kívül állandó tevékenységeik közé tartoznak zenei képzések, művészeti projektek, kulturális események, koncertek, kiállítások szervezése és különös figyelmet szentelnek a közösségi oktatásnak, illetve olyan társadalmi kezdeményezések támogatásának, amelyek segítik a közösség fejlődését és összetartását.