Baden-Württembergi Konzuli Magyar Iskola

Tóth-Kainráth Noémi (2017, 2018)
Tóth-Kainráth Noémi (2017, 2018)

A Baden-Württembergi Konzuli Magyar Iskola a Stuttgarti Magyar Főkonzulátus által létrehozott hétvégente működő magyar iskola.

Az iskola jelenleg kilenc városban működik: Stuttgartban, Ludwigsburgban, Wellendingenben, Tübingenben, Baden-Badenben, Renningenben, Heidenheimban, Radolfzell am Bodenseeben és Ulmban.

Az iskola a konzulátus által létrehozott, minden magyar csoporttól, egyesülettől független, minden magyar anyanyelvű gyermek számára nyitott iskola, mely a magyar és német állam által elismert szervként, ezen államok és a konzulátus által előírt szabályok, elvek alapján működik. Az iskola vezetésében részt vesz a Stuttgarti Magyar Főkonzulátus, Dr. Berényi János főkonzul, az általa megbízott ULBE és az iskola vezetője, Eberling Tímea, illetve Reichle Viktória iskolavezető helyettes.

A tanári kar a mindkét államnál hivatalosan bejelentett állandó tanárokból, helyettesítő pedagógusokból áll. Az iskola célja, hogy a tanulók az iskolából kikerülve helyesen tudjanak magyarul írni és olvasni, az általános műveltséget magyar nyelven is elsajátítsák, megszeressék a magyar hagyományokat, kultúrát, és megőrizzék magyar identitásukat. Emellett, amennyiben magyar nyelvvizsgát szeretnének tenni, az iskola erre is felkészíti őket.

A tagiskolákban a szülők igényeinek megfelelően már óvodás csoport is van, sőt Ludwigsburgban külön iskolaelőkészítő csoport is indult. 

2016 óta a Magyar Tanárok Képzési és Nevelési Egyesülete segíti a szervezési és pedagógiai feladatok ellátását. Az egyesület a tanítás mellett tanórán kívüli tevékenységeket is szervez tanulói számára.