Aucklandi Magyar Klub

Balogh Zsolt (2018)
Balogh Zsolt (2018)
Biró Márton (2019)
Biró Márton (2019)
Lázár Anna Dóra (2019)
Lázár Anna Dóra (2019)
Végh Barbara (2020)
Végh Barbara (2020)
Győri Ágota (2023)
Győri Ágota (2023)
Gusztos Enid (2024)
Gusztos Enid (2024)
Póda Petra Piroska (2024)
Póda Petra Piroska (2024)

Az Aucklandi Magyar Klubot az ide érkező 56-os magyarok alapították. A szervezet 1970 óta hivatalosan bejegyzett társaságként működik. A klub több mint 200 tagot számlál, a legnagyobb magyar közösségi szerveződés Aucklandben és egész Új-Zélandon.

A tagok életkora és Új-Zélandra érkezésének időpontja kellő változatosságot mutat: a több évtizede itt élőktől kezdve a néhány éve érkezett, de már gyökeret eresztett személyeken át a közelmúltban új életet kezdő, friss bevándorlókkal bezárólag sokféle érdekes ember található meg közöttük. Rengeteg közös vonásuk van, de legfőképpen az, hogy valamilyen módon mindannyian fontosnak tartják a magyar kultúra, tradíciók, gasztronómia és folklórkincs ápolását, továbbá annak megismertetését főként a magyar gyökerekkel rendelkező gyermekek és fiatalok újabb generációjával, illetve az országban élő, más kultúrkörből érkező személyekkel. 

A klub minden második hónapban szervez klubnapot, ahol szívesen látnak mindenkit, aki egy jót beszélgetne magyarul, angolul, vagy bármely más nyelven, amelyen beszélgetőpartnert talál magának. Vannak közöttünk olyanok, akiknek magyar az anyanyelve, azt a mai napig a mindennapi kommunikáció szintjén használja, de a klubnak akadnak szép számban olyan tagjai is, akik bár a magyart nem anyanyelvi szinten beszélik, családjuk vagy annak története révén mégis kötődnek a nyelvhez, értékekhez, hagyományokhoz.

A klubnapok lehetőséget kínálnak a találkozásra, ismeretségek kialakulására és ápolására, a magyar ünnepekről való közös megemlékezésre, egy finom vacsora elfogyasztására, illetve magyaros ízvilágú termékek vásárlására.

A klubnapok mellett más programokat is szerveznek tagjaik számára, így kirándulásokat, kvízjátékokat, gyereknapot, kulturális programokat, bográcsozást. A gyerekeknek lehetőségük van havonta egyszer az Aucklandi Magyar Iskolában tökéletesíteni a nyelvtudásukat barátaik körében, a legkisebbeknek pedig játszóház áll rendelkezésre. Az Aucklandi Magyar Klubon kívül is lehet csatlakozni egyes csoportokhoz: működik Aucklandi Magyar Könyvklub, illetve Filmklub, a fiatalok számára.