Argentínai Magyar Intézmények Szövetsége

Dr. Ferenc Viktória (2016)
Dr. Ferenc Viktória (2016)
Dr. Tari Adrienn (2018, 2019)
Dr. Tari Adrienn (2018, 2019)
Vágási-Kovács Anna (2020)
Vágási-Kovács Anna (2020)

Az AMISZ gyökerét az évtizedekkel korábban, 1950-ben alapított Argentínai Magyar Egyesületközi Tanácsban kell keresni. Ez az intézmény aktívan képviselte a hivatalos fórumon a magyar közösséget, és igyekezett a különféle egyesületek tevékenységét illetve a rendezvények időpontjait összehangolni.

Az 1970-es és 80-as évek együttműködési nehézségei után a szervezetet 1993-ban újjászervezték. Az AMISZ alapító közgyűlésen többek között a következő intézmények vettek részt: Magyar Református Egyház, EMESE, Argentínai Magyar Katolikusok Egyesülete, Magyar Segélyegylet, Hungária, Valentin Alsina-i Magyar Dalkör és Szent István Kör. A magyarországi rendszerváltás után szorosabb együttműködés alakult ki a nagykövetséggel is, és Major László nagykövet az elejétől kezdve lelkesen támogatta az AMISZ megalakulását és szervezését. A Szövetség első elnöke Dr. Kesserű István volt, jelenlegi elnöke: Puricelliné Szabó Éva. A Szövetségnek ma tizennégy rendes és három támogató tagja van, ezen kívül hozzá tartozik még három egyéb szervezet és négy vidéki intézmény és egyesület is. 

A Szövetség kimagasló eredményeként könyvelhető el, hogy 2004 óta Buenos Aires egyik terén az egyetlen latin-amerikai Székely-kapu került felállításra, amit Erdélyből adományoztak. Ezt az ország egységes jelképeként 2005 óta Szent István mellszobra egészíti ki.

A Szövetség az alapszabályban rögzített céljának eleget téve sikeresen képviseli a magyar közösséget az országos és városi hatóságoknál. Évente részt vesz a hivatalos “Bevándoroltak” megemlékezésen, és 2010-ben képviselői jelen voltak az ún. “Bicentenario” ünnepségeken is.