Nagyböjti lelkinapok Kölnben

"Szemléletváltás, látásmódváltás – Isten szeretetének fényében"

/ Palotai-Farkas Júlia /
palotai.farkas.julia képe
A Kölni Érsekség területén élő magyarok idén is együtt készülődhettek húsvétra a Kölni Magyar Római Katolikus Lelkészség által szervezett lelkinapokon. Vendég előadóként Sajgó Balázs, a gyulafehérvári egyházmegyei Caritas lelki vezetője látogatott el a közösséghez.
ElmélkedésBeszélgetés a szünetbenKézműveskedés a gyerekekkelZárómise

A Köln környékén élő magyarok meglehetősen szétszórva élnek a környező városokban, ezért is öröm minden évben az a két nap, amelyet adventben és nagyböjtben együtt tölthetnek lelki témákkal foglalkozva, az ünnepekre készülődve. Az idén február 24-25-én megrendezett nagyböjti lelkinapokat pénteken egy nyitó szentmise keretében kezdték meg. Itt hangzott el az első elmélkedés, majd másnap, szombaton egész napi együttléttel folytatódott a szellemi és lelki munka. A résztvevők előadásokat, elmélkedéseket hallgattak meg, illetve lehetőség nyílt kérdések megfogalmazására és észrevételek hozzáfűzésére is, így még személyesebbé váltak az elhangzottak. Miközben a felnőttek az elmélkedéseket hallgatták, a gyerekekkel kézműveskedtünk, mesét olvastunk, játszottunk.

Az idei nagyböjti lelkinap témája az alábbi volt: "Szemléletváltás/ látásmódváltás Isten szeretetének fényében". Sajgó Balázs atya segítségül hívva Romano Guardini gondolatát, elmondta hogy mindenki keresi azt az egy szót a hétköznapokban, amelyet születésünk előtt kaptunk, és, ami a mi feladatunk az életben, vagyis a választ, miért teremtett minket Isten. Majd többek közt szólt arról is, hogy az istenkép fokozatosan tisztul az életünk folyamán halálunkig, amely párhuzamban áll az ószövetségi és újszövetségi emberek istenképének alakulásával. Említésre került, hogy Isten két karja az igazságosság és az irgalom, így tud Isten egyszerre irgalmas lenni hozzánk, amellett, hogy igazságos, és megengedi, hogy a saját hibáink rossz következményei visszahulljanak ránk. 

Az egésznapi belső lelki feltöltődést a záró szentmise koronázta meg, amelynek keretében egyúttal a befejező elmélkedés is elhangzott. Balázs atya azt hangsúlyozta, hogy ahhoz, hogy az Istenhez közelebb kerüljünk és a böjtöt igazán megélhessük, fontos, hogy megváltoztassuk viszonyulásainkat. Ez azt jelenti, hogy megpróbáljuk a jót és az új lehetőségeket észrevenni, azokat a dolgokat, amikért hálát adhatunk, szemben a hiánnyal és a problémákkal. 

A rengeteg színes szemléltető történet segítségével ezt a gondolati utat végigjárva valóban megpróbálkoztunk ezen a napon azzal, hogy képesek legyünk látni magunkat és feladatunkat Isten szemével, így haladva húsvét ünnepe felé.