Magyartanári konferencia a Gold Coaston

/ Farkas Dorina /
farkas.dorina képe
Szeptember 22-én Gold Coast egyik tengerparti étterme magyar szótól és nevetéstől volt hangos: megérkeztek Ausztrália különböző pontjairól a vidám, tanulni vágyó pedagógusok az Ausztráliai Magyar Pedagógusok Egyesületének éves konferenciájára.
CsoportképElőadásokat hallgatvaKis csoportképÖsztöndíjasok

2014-ben alakult meg Ausztráliában az Ausztráliai Magyar Pedagógusok Egyesülete (AMPE), amely egy összefogás az ausztráliai magyartanárok között annak érdekében, hogy minél jobban tudják támogatni egymás munkáját, ötleteket oszthassanak meg egymással, és hogy együtt tudjanak szembenézni és megoldást találni a közös problémákra. Minden évben tartanak egy konferenciát, ahol megtörténhet ez a tapasztalatcsere. A negyedik konferenciára idén a Gold Coaston került sor.

Perth-ből, Adelaide-ből, Sydney-ből, Brisbane-ből, a Gold Coastról és Melbourne-ből érkeztek tanárok 12 iskola képviseletében, továbbá hárman vettünk részt az eseményen ösztöndíjasként, Száler Tímea a Gold Coastról, Róth Judit Brisbane-ből és jómagam Melbourne-ből. Pénteken kezdődött a program egy közös vacsorával, Gold Coasthoz mérten stílusosan egy tengerparti étteremben. Mindenki nagyon örült, főleg mi, a még kicsit hűvös Melbourne-ből jövők, hogy idén az egész évben napsütéses, tengerparti Gold Coast volt a konferencia helyszíne, így mindenki belecsempészhetett egy kis tengerparti sétát vagy pihenést is a hétvégébe. Nagyon jó hangulatban telt a vacsora, a gold coasti ösztöndíjas Timivel megismerkedhettünk a tanárokkal, akik nagyon kedvesen fogadtak minket, és kíváncsiak voltak a munkánkra is, ahogy mi is a más városokból jövő tanárok közösségeinek munkájára.

Szombat reggel csatlakozott hozzánk Judit is, a brisbane-i ösztöndíjas és az előző esti vacsoráról hiányzó további tanárok, és megkezdődött a konferencia hivalatosabb része: reggel fél kilenckor belevágtunk az előadások sorozatába. A konferenciát Kovács Lőrinc tiszteletbeli konzul nyitotta meg, ezután Tóth Ferencet hallhattuk az Ausztráliai Magyar Nagykövetség képviseletében. Ezután egymást váltották az előadások a tanárok által.

Az idei konferencia címe A hagyományőrző és a digitális pedagógus volt, ezért hallhattunk előadást digitális oktatási eszközökről, a Moodle online felületről, az éves tanmenettervezésről, az ausztráliai magyar diákok táborozásáról a Rákóczi program keretében. Az én előadásomra is ezen a napon került sor. Előadásom témája a végzettségemből kifolyólag a teljesen kezdőknek való magyar-nyelvtanítás volt, azaz, hogyan fogjunk hozzá, mit szükséges elmondanunk a legelején a diákoknak. Nagyon örültem neki, hogy a visszajelzések alapján sikerült olyan előadást tartanom, amit igazán hasznosnak találtak a jelen lévő tanárok. Ez a nap is egy közös vacsorával zárult.

A vasárnapi napon a főszerep a meghívott vendégelőadóé, Andó Ilonáé volt, aki néptánc-pedagógusként és néprajztanárként a konferencia címében meghirdetett hagyományőrző pedagógus szerepbe engedett betekintést a tanulni vágyó pedagógusoknak. Sokat játszottunk és táncoltunk, és rengeteget tanultunk Ilonától, nevetésekkel teli hasznos napot töltöttünk el csodálatos kilátással a tengerre. A szervezésért mindenki nagyon hálás volt Horváth Gyöngyinek, a Szivárvány Gold Coast-i Magyar Iskola vezetőjének, hiszen egy élményekkel teli, nagyon informatív és produktív hétvége állt a hátunk mögött. A konferencia a közös célok megbeszélésével zárult, amelyek között a legfontosabb az egységes tanterv véglegesítése az ausztráliai magyar iskolák részére, amelyhez a Moodle oktatási rendszer használata mellett döntöttek a tanárok, valamint a magyar érettségi megőrzése iránt is elköteleződésüket fejezték ki a tanárok.

Körbenézve a teremben, miközben az utolsó gondolatokat osztották meg egymással a résztvevők, igazán felemelő érzés töltött el: öröm volt látni egy ilyen erős összefogást ennyi különböző város és szervezet között, jó volt hallani az egymást támogató, segítő gondolatokat. Számomra ez a konferencia volt a KCSP-s kiküldetésem eddigi egyik legpozitívabb, legmotiválóbb pillanata, csodálatos embereket ismerhettem meg, akik a főállásuk mellett hétvégén is dolgoznak a gyerekekért, minden tiszteletem az övék!

Csak így tovább AMPE, hajrá magyartanárok!