Magyar Lovaskultúra Lisszabonban

Testvér-erő

/ Orosz Anna Linda /
orosz.anna.linda képe
Orosz Enikő magyar lovaskultúra oktató és jómagam, mint Lisszabonban tevékenykedő Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas, összefogtunk, hogy a magyar történelmet egy különleges szemszögből, 'lóhátról' mutassuk be a helyi diaszpórának egy lovaskultúrás beszélgetőest keretében.
lovaskultúra beszélgetés, a Károlyi lovas huszárokról híres Károlyi család zászlójával Kishuszár napLovasíjász videót nézünköröm a köbön - kocsihajtást tanulunk - Vágta!

A portugál diaszpórában való közösségszervező, illetve a magyar kultúrát és identitást erősítő tevékenységem során eszembe ötlött, hogy a testvérem, aki magyar lovaskultúra oktató, különleges színt hozhatna a Lusitan fővárosba. Felkértem Enikőt, hogy a már előre eltervezett családi látogatása alkalmával szánjon egy kis időt a tudása megosztására kicsikkel és nagyokkal. Így esett, hogy január 13-án délelőtt testvéri összefogással játékos lovaskultúrás gyermekfoglalkozást tartottunk. A lisszaboni Hétvégi Magyar Iskola kisdiákjai mozgalmas programok és interaktív oktatás keretében ismerkedtek meg a magyar történelem meghatározó lovas epizódjaival, legendáival, a magyar lófajtákkal  és nem utolsó sorban a fóti kishuszárokkal. Enikő tevékenyen részt vesz a fóti, Károlyi kishuszár programban - Gróf Károlyi László jóvoltából a lisszaboni gyerekek címeres zászlót és fényképeket is kaptak fóti kishuszár 'kollégáiktól'. Az este folyamán a diaszpóra felnőtt tagjai számára szerveztem programot, ahol egy lebilincselő előadás keretében arra kaptak választ a résztvevők, hogy miért is lovas nemzet a magyar. A beszélgetésre különleges helyszínen, Martell Károly magyar építész egyik épületében került sor, mely a lisszaboni csatornahíd rendszer részét képezi.