Farsangi batyubál Dublinban

/ Tóth Tamara /
toth.tamara képe
Február 18-án jelmezbe bújt sokadalom gyűlt össze a dublini Terenure Sports Club tánctermében, ahol fergeteges farsangi mulatság keretében búcsúztatták el a telet.
farsangfarsang1farsang2farsang3

A farsangi batyubál megálmodója Demčik Norbert volt, aki első lépésben, mint a Dublini Magyarok Közösségi Rádiójának zenei szerkesztője, az elhangzó dalokat válogatta ki, megteremtve ezzel gondolatban azt az atmoszférát, ami elengedhetetlen a jó báli hangulathoz. Ezután már csak a közönséget kellett „odagondolni”, ezért kamatoztatva, hogy a helyi magyar kulturális szervezet (Hungarian Culture Days / Magyar Kulturális Napok) tagja is, az ezzel járó szervezést is kezébe vette – személyre szóló meghívókat küldött szét. A visszajelzések, és maga a bál is őt igazolták.

E mulatság kitűnő alkalom volt arra, hogy a magyar közösség vidám hangulatban összegyűljön, együtt táncoljon, nevessen régi barátokkal, és új ismeretségekre, élményekre tegyen szert. A farsangi hangulatot a jelmezekben, álarcokban, maszkokban és kosztümökben táncoló színes forgatag biztosította, a változatos zeneösszeállításról pedig a meghívott DJ gondoskodott (a fentebb említett segédlettel). A farsangi táncos mulatság, ahogy a neve is utal rá, hagyományos batyus bál volt, melyhez mindenki magának, és asztaltársaságának hozott harapnivalót. Az est folyamán tombolahúzás is volt, mely során többféle nyereményeket vihettek haza a szerencsés számok birtokosai.       

A batyubál után néhány nappal Demčik Norbertet, a főszervezőt – és egyben mentoromat - kérdeztem, hogyan értékelte a farsangi estet.

- Szerveztél már korábban bált Dublinban?

- Most szilveszterkor szerveztem először bált itt Dublinban, aminek hatalmas sikere volt, a résztvevők utána azt kérdezték, mikor lesz a következő? Akkor el is határoztam, hogy szervezni fogok még ilyen jellegű rendezvényt, a farsang apropóján ki is jelöltük a február 18-át.

- Számodra miért volt fontos, hogy megszervezd ezt a bált?

- Az ötlet valójában onnan jött szilveszter előtt, hogy szerettem volna a barátaimmal együtt búcsúztatni a 2016-os évet. Itt Dublinban már kialakult egy olyan magyar közösség, akik ismerik egymást, időről-időre találkoznak egymással, és úgy véltem, meg kell teremteni az alkalmat arra, hogy együtt szórakozhassunk. A farsangi bál egyrészt hiánypótlás volt azoknak, akik a szilveszteri bálon nem tudtak ott lenni. Hiszen sok olyan vendég volt, akik karácsonykor hazautaztak Magyarországra, és a szilvesztert is otthon ünnepelték. Ők ellenben eljöhettek most, és táncolhattak együtt egy jót. 

- Hányan vettek részt ezen a rendezvényen?

- Körülbelül 150 résztvevő volt.

- Mindkét bál, amit két hónapon belül szerveztél, nagyon sikeres volt, mit gondolsz, mi a siker titka? Tervezed még, hogy lesz következő?

- Otthon ilyenkor, vagyis a báli szezonban az emberek többféle bálokra elmehetnek, kulturáltan szórakozhatnak, táncolhatnak. Itt erre nem volt lehetőség, úgy gondolom, ezért volt különös sikere mindkét bálnak. Igen, tervezem, hogy lesz következő, hiszen a visszajelzések egyöntetűen pozitívak, mindenki jól érezte magát. Ami biztos, legközelebb szüretkor lesz alkalmunk ismét egy hasonló bál szervezésére.