Borvacsora Stuttgartban

A stuttgarti Magyar közösség koccintással köszöntötte az Új évet.

/ Nagy-Portik Katalin /
nagy.portik.katalin képe
2019 január 12-én az Erdélyi Világszövetség Tamás Péter lebonyolításával borvacsorát szervezett „Kedvenceim” címen, immáron sokadik alkalommal.
BorvacsoraBorvacsoraBorvacsoraBorvacsora

Az előző évekhez hasonlóan, most is nagy érdeklődés fogadta a rendezvényt. Jelen volt Dr. Berényi János főkonzul, Dr. Szabó Dezső, a Magyar Kultúrintézet igazgatója és Szedlák Viktória konzul asszony. 

A korábbi borvacsorákon Magyarország leghíresebb borvidékeinek bemutatása megtörtént. Ez alkalommal Tamás Péter kedvenc boraiból hozott egy válogatást és azokat mutatta be a közönségnek. Ezek a nagyenyedi, garammenti, pannonhalmi, somlói, soproni, szekszárdi, egri, káli-medencei, balatonboglári, villányi és tokaji borok legjobbjai voltak.

A finom borok között négyszer szolgáltak fel magyaros ízekből összeállított fogásokat. Kóstolhattunk torockói sajtokat, sült csirkemájat, kolbászokat, különböző ízű erdélyi zsírokat, zakuszkát, sonkákat és zöldségeket, desszertként pedig igazi székely házicsokikat gyümölcsökkel színesítve. Az ételek nagyrészét a Székely Góbé termékcsaládból válogatták. Senki nem távózott haza éhesen vagy szomjasan.

Az alábbi részlet nagyon jól kifejezi a borok iránti lelkesedést, érdeklődést és mondhatni szenvedélyt, ami az egész est hangulatát belengte: „A borországok és a borvidékek mind idillikusak. Sétálj az arácsi és a csopaki szőlőkben, menj fel a Badacsonyra vagy a Szentgyörgy hegyre, a Somlóról nem is szólva, barangolj a kiskőrösi vagy a csengődi kertek között, és minderről kétségtelen tapasztalatot fogsz tudni szerezni. A szőlőtáblák között lágy füves utak, mint csendes patakok folydogálnak. A pincék bejárata előtt hatalmas diófa, még a legforróbb nyárban is hűs. Olyan helyek, hogy az ember bárhol megállna, leülne, letelepedne, s azt mondaná: itt maradok. S esetleg anélkül, hogy észrevenné, ott érné el a halál.”

A szervezői feladatokban ismét igazi együttműködés alakult ki a KCSP ösztöndíjasok és néhány jószándékú önkéntes között. Három stuttgarti és egy hannoveri ösztöndíjas, Deli Csanád dolgoztak együtt azon, hogy a jelenlevők igazán jól érezhessék magukat. Csanád másnap, vasárnap Médiasulit tartott a stuttgarti érdeklődőknek. Vajda Mátyás zongorajátékával alapozta a jó hangulatot egész este.

Méltó évindító eseményt tudhatunk magunk mögött.