Zenés farsangi jótékonysági est Bécsben, a Pázmáneumban

/ Varga Gabriella /
varga.gabriella képe
Január 28-án, a vasárnap-előesti szentmisét követően Bécsben, a Pázmáneum dísztermében zenés farsangi jótékonysági estet rendeztek az intézet kápolnájába építendő új orgonáért. Az adománygyűjtő programot – Kappéter Bálint mérnök ötlete nyomán – Kövi László zongoraművész, a Bécsi Konzervatórium nyugalmazott korrepetitora, a Máltai Lovagrend mesterlovagja kezdeményezte, aki két egykori tanítványával, Juliette Khalil szoprán (Volksoper) és Bernhard Viktorin tenor (Vereinigte Bühnen Wien) énekesekkel mutatta be vidám, zenés, a közönséget inkább az operett világába kalauzoló, színművészeti elemekkel is gazdagított előadását. A mintegy kilencven vendég épp, hogy befért a Pázmáneum dísztermébe.
A jótékonysági est első pillanataiJuliette Khalil szoprán (Volksoper) és Bernhard Viktorin tenor (Vereinigte Bühnen Wien)A három művész a színpadon (a zongoránál: Kövi László)Csodálatos este, gyönyörű előadás volt!

A Pázmáneumban jelenleg elektromos orgonát használnak, amely a ’70-es évekből származik és számos funkciója nem működik már. Mivel a liturgiához is, és a kápolnában gyakorta rendezett komolyzenei koncertekhez, énekkaros fellépésekhez is fontos lenne egy sípos orgona, felmerült egy ilyen, alkalmas, megfelelő, jó hangszer beszerzésének ötlete. Az elektromos hangszerek, bár van orgonafunkciójuk, mivel szintetikusan állítják elő a hangot, nem felelnek meg a kórus-, illetve klasszikus zenei hangversenyekhez.

– Az új orgonát illetően még nem eldöntött, hogy újonnan építendő hangszerre esik-e a választásunk, avagy egy kész, használtan vásároltra. Sok lehetőség van és több szakemberrel is kapcsolatban állok. Az bizonyos, hogy a nem túl nagy helyfelület miatt is egy viszonylag kicsi, hordozható, néhány regiszteres pozitív orgonában gondolkodhatunk – mondta el kérdésünkre Varga János atya, a Pázmáneum rektora.

Tájékoztatott arról is, hogy a pénzadomány gyűjtése a január 28-i jótékonysági esttel nem egészen a nulláról indult, néhány magánadományból ugyanis korábban már összegyűlt mintegy ezer euró. A gyűjtés megkezdésére sokan lelkesítették és biztatták, megerősítve őt abban, hogy az ötlet kivitelezésre méltó és érdemes ennek a tervnek a megvalósításába belekezdeni. A jótékonysági est megtartását Kövi László zongoraművész maga ajánlotta fel, több okból: egyrészt mert barátja és lelkes híve a Pázmáneumnak, másrészt maga is művelője a szent zenének és rendszeresen orgonál.

A Bécsi Konzervatórium volt korrepetitora két tanítványával tartott január 28-i estjén közel 1700 eurónyi támogatás gyűlt össze, ami – mint rektor úr megjegyezte – igazán szép és nagyvonalú adakozó kedvről tesz tanúságot. Ez az összeg még valószínűleg növekedni fog, hiszen többen átutalással juttatják majd el a Pázmáneumnak adományaikat.

Megtudtuk: az adománygyűjtés több fórumon folytatódik, részben azáltal, hogy a figyelemfelkeltése már megtörtént, és többen vannak, akiknek nem volt módjuk részt venni a koncerten, ám szívesen ajánlanak fel adományt erre a célra. Másfelől személyes úton, illetve az intézet honlapján szereplő információs anyag révén keresik a további támogatókat. „Sok zenészt és zenekedvelő embert ismerek, és tudom, hogy sokan fontosnak tartják, hogy a Pázmáneum kápolnájában egy az intézményhez és az itteni zenei élethez méltó hangszer kerüljön” – jegyezte meg Varga János atya.

Hozzátette: szeretnék a forrást mihamarabb előteremteni és az új orgonát is mielőbb a helyén látni, de mindehhez – a bizakodás mellett – kellő türelemmel viszonyulnak. „Anyagi és művészi értelemben is a legelőnyösebb, legjobb megoldást szeretném megtalálni és megvalósítani” – biztosított ilyen irányú eltökéltségéről Varga János rektor.

És tartogatott még egy jó hírt számunkra: csodálatos énekhangjával és briliáns játékával a két fiatal, tehetséges művész, Juliette Khalil szoprán (Volksoper) és Bernhard Viktorin tenor (Vereinigte Bühnen Wien) olyannyira elkápráztatta a közönséget, hogy szó van egy második előadásról is, hogy azok is megtekinthessék, akik helyhiány miatt nem lehettek jelen a január 28-i koncerten.