XX. Bécsi Magyar Táncháztalálkozó

/ Kalmár Eszter /
kalmar.eszter képe
A bécsi Napraforgók Néptáncegyüttes 2018. november 17-én rendezte meg a jubileumi XX. Bécsi Magyar Táncháztalálkozót. A házigazda néptáncegyüttes idén is több népzenésszel, néptáncoktatóval és együttessel összedolgozva egy egész napos programmal várta az érdeklődőket.
Táncház2Kalotaszegi örömtáncNapraforgók - Szászcsávási táncok 2Napraforgók - Gömöri táncok

2018 harmadik szombatja nagy nap volt a Napraforgók Néptáncegyüttes életében, hiszen idén immáron 20. alkalommal rendezhették meg a bécsi magyar kulturális élet egyik meghatározó eseményét, a XX. Bécsi Magyar Táncháztalálkozót. A rendezvény több éves sikerét mi sem mutathatná jobban, minthogy az elmúlt évek megszokott helyszínét, a Collegium Hungaricumot kinőve, már tavaly óta a 6. kerületi Veranstaltungszentrum Mariahilf ad otthont a Táncháztalálkozónak.

A XX. Bécsi Magyar Táncháztalálkozó színvonalas programjához természetesen nemcsak kiváló táncosokra, de nagyszerű zenészekre is szükség van. A lelkes kolozsvári mérnökhallgatók által alapított Üsztürü zenekar tagjai számos kitüntetést vehettek át az elmúlt években, idén több hetes amerikai turnét tudhatnak maguk mögött. A salgótarjáni származású Dűvő zenekar 1979-ben alakult. A zenekar 1983-ban nyerte el az egyik legrangosabb magyar díjat, a „Népművészet Ifjú Mestere” címet és kétszer kapta meg a „Kiváló Együttes” kitüntetést. Az idei év adatközlő együttese Varga István „Kiscsipás” és zenekara Kalotaszegről érkezett.

Habár a hivatalos program csak délután kezdődött az együttes tagjai már korán reggel a helyszínre érkezve berendezték és feldíszítették a termet, előkészítették a büfét valamint a főpróbák sem maradhattak el. Az öltözők megteltek a hatalmas bőröndökkel, melyek mind a sok-sok alsószoknyát, pendelyt, blúzokat, ingeket, szoknyákat, nadrágokat, kendőket, mellényeket, nyakláncokat, kendőket és még ki tudja mit rejtettek. A hajlakk illata szállott a levegőben, hiszen a lányok sürögve-forogva fonták egymás haját az esti gálára. Mindeközben a fiúk csizmáikat fényesítgették. A háttérben már hallható volt az első hegedű, brácsa, bőgő és cimbalom hangja, ahogy a zenészek próbálgatták, hangolták hangszereiket.

Délután fél három felé gyermekek és szüleik kezdték ellepni a königseggassei rendezvénycentrum nagytermét, hiszen három órától a mérai Muszka György és Ilona gyermektáncházat tartott, ahol kicsik és nagyok nép játékokat játszhattak és az Üsztürü zenekar muzsikájára táncolhattak. Őket követte Almási Zoltán és Klubuk Renáta, akik a gyerekeket matyó táncokkal ismertették meg. Segítségükre a Dűvő zenekar volt. A tánc mellett kézműveskedésre is volt lehetőségük a legfiatalabb vendégeknek. Barabás Renáta és családja két órán keresztül segített csuhajbabát, virágot vagy fonott kosárt készíteni a gyerekeknek.

A nagyteremben eközben tovább folyt a mulatozás. Sipos Tibor, a Napraforgók Néptáncegyüttes tagja moldvai táncokkal ismertette meg a táncolni vágyó gyerek és tini közönséget. A gyerekek után a felnőttek is belekóstolhattak a matyó táncok világába, ahol Almási Zoltán és Klubuk Renáta gyönyörű viseleteikben tanították a lépéseket a Dűvő zenekar dallamaira. Tőkés Zsolt és Edit Sepsiszentgyörgyről érkezett a rendezvényre. Edit a Háromszék Táncegyüttes alapítótagja, Zsolt pedig az együttes férfitánckar vezetője volt. A Tőkés házaspár három éve visszajáró fellépői és tanítói a Bécsi Táncháztalálkozóknak. Idén a szászcsávási zenészek táncát igyekeztek bemutatni és átadni. Kísérte őket az Üsztürü zenekar. Őket követte a „Népművészet Ifjú Mestere” címmel kitüntetett mérai Muszka házaspár, akik Varga István „Kiscsipás” zenekarával együtt kalotaszegi táncokat mutattak és tanítottak a felnőtteknek. Muszka György és Ilonka már a kezdetektől fogva szoros barátságot ápol a Napraforgókkal, így talán nem is meglepő, hogy rendszeresen visszajárnak a novemberi táncháztalálkozókra. A majdnem két órás tánctanítás után, kicsit megfáradva, de nagy lelkesedéssel várta a közönség a jubileumi gálaestet.

A gálát Németh Júlia, a Napraforgók Néptáncegyüttes elnöke nyitotta meg köszöntőjével, majd átadva a szót, Dr. Nagy Andor, bécsi magyar nagykövet méltatta beszédjében az együttes 20 éves kiváló munkáját. A gálaműsort Nagy Dániel és Kalmár Eszter, a Napraforgók alelnöke konferálta.

Az egyesület három csoportja, a felnőtt Napraforgók, az Ifjú Napraforgók és a Napraforgócskák mellett olyan együttesek és tánctanárok léptek színpadra, akik a Napraforgókkal az elmúlt 20 évben szoros barátságot, számos közös munkát tudhatnak maguk mögött.

A 2018-as év nemcsak a táncegyüttes jubileumi gálája miatt volt fontos az együttes számára. Száz évvel ezelőtt ért véget az I. világháború. Tőkés Zsolt és Edit (H)őseinkre emlékezve című koreográfiájával az együttes az elesett hősökről, az elszakadt családokról, a rettenetes veszteségekről szeretett volna megemlékezni. A Kallós Zoltán által gyűjtött válaszúti táncokból összeállított táncszínházi előadás méltó példája volt ennek.

Eme szívszorító műsorszám után maga a Tőkés házaspár gyimesi táncokat mutatott be az Üsztürü zenekarral kísérve. A Napraforgócskák Marczis Krisztián és Kelemen Réka vezetésével „Egy kendő há-rom” címmel gyermekjátékokat mutattak be. Dorner Magdolna és a Dűvő zenekar zenélt a kicsiknek. A 2011-ben Biró Judit által alapított Napraforgócskákból mára kivált Ifjú Napraforgók „Lánytáncoltatót”, majd a felnőttekkel együtt gömöri karikázót adtak elő. A felnőtt Napraforgók Oláh Attila „Nyuszi” „ Csontok közt is” című koreográfiáját a Dűvő zenekar gömöri muzsikájára adták elő. Maga a koreográfus is megvillantotta táncos tehetségét egy botoló erejéig. Oláh Attila, a pozsonyi Ifjú Szívek volt vezetője jelenleg a dunaszerdahelyi Csallóközi Táncegyüttest vezeti, valamint a Napraforgók rendszerinti táncoktatója is egyben.

Egy kép többet mond minden szónál, vallja az együttes. Hogyan is lehetett volna jobban bemutatni az elmúlt 20 év munkásságát, mint egy diavetítésben. Miután sokan magukra ismertek a régi fotókon, a bécsi Délibáb Táncegyüttes Vág-garam közi táncokkal lépett a színpadra. Az 1947-ben alapított csoport Linczenbold Maximilian és Szabó Rubinka koreográfiáját mutatta be.

A győrszentiváni Cserók Táncegyüttessel több, mint 10 éve dolgozik együtt a házigazda Napraforgók. Eme szoros barátságot és együttműködést bemutatva közösen szászcsávási cigánytáncokkal kápráztatta el a nagyközönséget a két együttes. Tőkés Zsolt és Edit, valamint az Üsztürü zenekar sem maradhatott ki a produkcióból. Matyó táncokkal készült Almási Zoltán és Klubuk Renáta. A délutáni ízelítő után most a színpadon mutatták be tánctudásukat.

A XX. Bécsi Magyar Táncháztalálkozó gálaestjét egy közös kalotaszegi örömzene és örömtánc zárta. Varga István „Kiscsipás” és zenekara, a Dűvő és Üsztürü zenekarok, Muszka György és Ilona, Cserók és Napraforgók Táncegyüttesek, a Gálaműsor fellépői valamint egykori és mindenkori bécsi táncházasok léptek színpadra.

Egy ilyen nagyszabású rendezvényen nem maradhatott el a köszönetmondás sem. Orbán-Németh Zsuzsanna, a Napraforgók Néptáncegyüttes alapítója, volt elnöke és jelenlegi művészeti vezetője valamint testvére Németh Katalin, volt pénztáros áldozatos munkájának gyümölcse, hogy az együttes már két évtizede működik. Az egyesület vezetői, a Napraforgók együttes tagjai és segítői mind hozzájárultak, hogy immár 20. alkalommal rendezhették meg a bécsi magyar kulturális élet egyik legkimagaslóbb rendezvényét.