A vancouveri magyar közösségek hittel és áldozatos munkával rengeteget tesznek magyarságuk megőrzéséért

/ Ábrahám Dolli Csilla /
abraham.dolli.csilla képe
Idén is gyönyörű ünnepségsorozattal emlékeztek meg a vancouveri magyarok az 1848-as forradalom évfordulójáról, a jeles eseménynek pedig ezúttal is voltak kiemelt díszvendégei. Potápi János Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár és dr. Kádár Zoltán kabinetfőnök két napos látogatásra érkezett Vancouverbe, a Magyar Ház elnökségének meghívására. Itt tartózkodásuk során a vendéglátójuk Ábrahám Tibor, a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai társelnöke volt, aki már a repülőtéren fogadta a protokollvendégeket, akik először jártak Nyugat-Kanadában.
Potápi Árpád János a nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Ábrahám Tibor a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai társelnökeDr. Kádár Zoltán a Nemzetpolitikai Államtitkárság kabinetfőnöke és Ábrahám Dolli Csilla a KCSP vancouveri ösztöndíjasaKoszorúzásAz első nap programjaként látogatást tettek az Első Magyar Református egyházban

Az első nap programjaként látogatást tettek az Első Magyar Református egyházban, ahol Nt. Szigeti Miklós, a református egyház lelkésze, a Kálvin Magyar Oktatási Szövetség, a Szent László Népe Magyar Iskola és Cserkészet igazgatói, tanárai bemutatták a magyar nyelv oktatása területén végzett munkájukat. Az államtitkár úr személyesen is meggyőződhetett arról, hogy a vancouveri magyar közösségek hittel és áldozatos munkával rengeteget tesznek azért, hogy megőrizzék magyarságukat és a fiatalabb generáció tagjai is megtartsák anyanyelvüket az idegen országban is.

Az este egy zártkörű hivatalos vacsorával ért véget Vancouver egyik elit toronyéttermében, ahonnan káprázatos panoráma tárult a vendégek elé, hiszen 533 láb magasból csodálhatták meg a kivilágított várost.

A program második napja egy rövid városnézéssel folytatódott. Első útjuk a híres Stanley parkba vezetett, ahol megnézték a totemoszlopokat és a sellőszobrot. Az utóbbi alkotás azért is különleges, mert a művész a Budapesten született és tanult Imrédy Elek volt, aki az 1956-os forradalom után hagyta el az országot, és 1957-ben telepedett le Vancouverben. Az általa megálmodott szobor a Girl in a Wetsuit (Búvárruhás lány) nevet kapta. A vendégek a Cypress-hegység kilátójában is jártak, majd kezdődtek az aznapi programok.

A délelőtt folyamán ellátogattak a British Columbia Egyetemre (UBC) és lehetőségük nyílt arra is, hogy találkozzanak azokkal a soproni erdészekkel és tanárjaikkal, akik 1956-ban hagyták el az országot és Vancouverben fejezték be tanulmányaikat. Megtekintették az épület mellett álló székely kaput, amelyet Józsa László faragott és körbesétáltak az egyetemen is.

Ezt követően Ábrahám Tibor a Forest Lawn Memorial temetőbe szállította az államtitkár- és a kabinetfőnök urakat, ahol ünnepélyes keretek között megkoszorúzták az 1956-os emlékművet.

A program következő állomása Fábián Lajos tisztelendő atya lakása volt, ahol egy munkaebédre került sor. Mivel a református lelkipásztort nemrégiben műtötték, ezért az egészségügyi állapotára való tekintettel az otthonában fogadta a vendégeket, így meghitt, bensőséges környezetben zajlott a beszámoló.

Este pedig a csodálatosan feldíszített Magyar Házban folytatódott az ünnepi megemlékezés. Remek munkát végzett a dekorációs csapat, akik nemcsak magukat és a szívüket, hanem az egész Magyar Házat ünneplőbe öltöztették ezen a jeles tavaszi napon.

Valkó Ferenc, a Magyar Ház elnökének beszéde után, Ábrahám Tibor, a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai társelnöke köszöntötte a protokollvendégeket, majd neki jutott az a megtiszteltetés, hogy felolvassa Orbán Viktor miniszterelnök határon túli magyar honfitársainkhoz szóló üdvözletét az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából. Az ünneplőknek tartott beszédében Potápi János Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a diaszpórára, a magyarságot elsősorban az iskolák támogatása révén igyekszik segíteni.

Hebein Gizella, a Magyar Ház egykori pénztárosa és könyvelője pedig a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkártól, melyet dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke adományozott számára.

Az államtitkár a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága nevében oklevelet adományozott a Forrás Néptáncegyüttesnek, a Cserkészeknek, Kálvin Magyar Oktatási Szövetségnek és Csordás Jolánnak a vancouveri magyar közösség érdekében végzett fáradhatatlan munkássága elismeréséül.

A színvonalas ünnepi műsort elegáns állófogadás követte, amelyen az ünnep alkalmából a népviseletbe öltözött Forrás Néptáncegyüttes tagjai szolgálták fel a vörös- és fehérbort és az ínycsiklandó ünnepi falatkákat. A vendégek felszabadultan beszélgettek, sőt aki valamilyen kérdéssel fordult az államtitkár úrhoz, az is választ kapott, hiszen a protokollvendégek nagyon közvetlenek voltak mindenkihez.

Majd a Magyar Ház emeletén egy zártkörű kerekasztal-beszélgetés keretében a Kőrösi Csoma Sándor Program Nyugat-Kanadában szolgálatot teljesítő ösztöndíjasai: Ábrahám Dolli Csilla, Éles Gergő Péter, Pap Johanna és Jancsó Antónia beszámoltak az államtitkár úrnak eddig végzett munkájukról és felvázolták további terveiket.

Ábrahám Tibor elárulta, hogy egy munkaebéd keretében Valkó Ferenccel együtt sikerült tárgyalásokat folytatniuk az államtitkár úrral a jövőre nézve is. Többek között az ősszel megrendezésre kerülő XXXIX. Nyugat-Kanadai Magyar Néptánc Fesztiválról volt szó, amellyel párhuzamosan szeretnék a magyar gasztronómiát is népszerűsíteni. A tervek szerint, a fesztivállal egy időben neves magyar konyhaművészeket is meghívnának Vancouverbe.