A váci Szent Cecília kórus hangversenye Strasbourgban

/ Tóth Zita Valéria /
toth.zita.valeria képe
2017. október 6-án este a Váci Székesegyház Szent Cecília kórusának előadását hallhatták az érdeklődők a strasbourgi Christ Réssucité templomban.

A kórus 1955-ben alakult, karnagyuk Varga László egyházmegyei igazgató, aki nemcsak a kar zenei, hanem spirituális életének is vezetője. Évente csaknem ötven fellépésük van különböző liturgikus eseményeken: koncerteztek már a római Szent Péter Bazilikában, a párizsi Notre Dame-ban, illetve a Lourdes-i Bazilikában is. A kórus tagjainak száma mintegy 100 fő, ezzel a létszámmal Magyarország legnagyobb egyházi kórusának számít. A mostani koncertre „csupán” ötvenen érkeztek. Gyönyörű, magyar és külföldi kórusművekkel, csengő hangú szólistájukkal és orgonistájuk muzsikájával elkápráztatták a magyar és francia közönséget egyaránt. A koncert végén Varga László karnagy rövid beszédében kiemelte a magyar és a francia nemzet hasonlóságát, amely véleménye szerint a két nép rendkívüli muzikalitásán és Istennel való közeli kapcsolatán alapszik.

Az esemény lezárásaként a Strasbourgi Magyar Kultúregyesület mint a program szervezője vendégelte meg a kórus és a közönség tagjait egyaránt. Került az asztalra többek között eclair fánk valamint elzászi specialitásként ismert sós kuglóf is, és a kínálatból természetesen nem hiányozhattak a vidék zamatos francia borai sem. Az est kötetlen beszélgetéssel telt, ahol az itteni magyar közösség tagjainak lehetősége nyílt közelebbről megismerni a váci énekeseket. Személy szerint ezt a részt szeretem a legjobban az egyesületi programokban: lehetőséget ad arra, hogy addig ismeretlen közösségek kerülhessenek egymással kapcsolatba, és a formalitás keretein túl, baráti beszélgetések által cseréljenek tapasztalatot.