Ünnepek Chesterben

/ Szabó Ágnes /
szabo.agnes képe
Különleges vasárnap volt a Szóló Szőlő Chesteri Magyar Tanodában. Vers- és prózamondó versenyre vártunk vendégeket Manchesterből, a Zsigmond Király Hungarian Cultural Club and School diákjait. Jöttek is szép számban Rakitai Réka vezetésével, aki az iskola KCSP ösztöndíjasa.
Chester, Tanoda, Föld napjaChester, Tanoda, játék, ManchesterChester, 12. Tanoda, éneklésChester, 12. Tanoda, tánc

A verseny előtt azonban sok dolgunk volt még. Először is a Balassi-füzetekből meséltünk, eljátszottuk, megbeszéltük a meséket és a hozzájuk kapcsolódó feladatokat is elvégeztük. Jól elfáradt mindenki, így egy kis tánccal lazítottunk. Nagyon ügyesen ment, s senki meg nem mondta volna, hogy a gyerekek nem egy magyar iskolából valók. Hiába, a tánc nyelvét mindenki beszéli!

Nem maradhatott el persze a közös éneklés sem. A Szóló Szőlő Chesteri Magyar Tanoda Nótafájáról mindenki leemelhetett egy kártyát, s az ő dalát énekeltük el közösen.

Ebéd utén aztán a Föld Napja alkalmából beszélgettünk a környezetvédelemről, s rajzoltunk közösen egy gyönyörű plakátot, majd a Jobb veled a világ Alapítvány felhívására elénekeltük közösen a videó segítségével az Énekelj a Földért kezdeményezés dalát, a Gyújts egy gyertyát a Földért című dalt. A fotó a  Zsigmond Király Hungarian Cultural Club and School és a Szóló Szőlő Chesteri Magyar Tanoda diákjairól és rajzukról azóta már a felhívás honlapján látható. Nagyszerű volt látni a gyerekek lelkes együtt munkálkodását!

Ezután következett a nap legizgalmasabb része, hisz a megérkező szülőket és nagyszülőket a versenyzőkkel együtt tanodánk vezetője, Kádárné Szász Hilda köszöntötte a Költészet napja alkalmából. Szabó Ferenc, a zsűri egyik tagja aztán nagyon szép szavalatával öntött erőt a versenyzőkbe. A magyar zászló elé állva mindenki elmondta a versét vagy prózarészletét. Hallgassátok magyar szavam!, ahogy a verseny címe is összefoglalta, s valóban szállt csengőn a két magyar iskola diákjainak gyönyörű beszéde. Végezetül Rakitai Réka varázsolta el a közönséget nagyszerű szavalatával.

Míg a zsűri visszavonult nehéz, de annál nemesebb feladatát elvégezni, a gyerekek Réka vezetésével a Túl az Óperencián – Magyarok a nagyvilágban című KCSP-s rajzpályázat felhívására kezdtek bele egy újabb munkába.

A napot végül a verseny eredményhirdetésével, az oklevelek és könyvjutalmak átadásával, s a finomságok elfogyasztásával zártuk.

Méltón ünnepeltük meg költészettel is ezen a napon a Földet. Mottónk lehetett volna József Attila gondolata:

„ Nem szükséges, hogy én írjak verset, de úgy látszik, szükséges, hogy vers irassék, különben meggörbülne a világ gyémánttengelye."