Új magyar baráti kör Düsseldorfban

Találkozó Neussban

/ Pacsura Dávid István /
pacsura.david.istvan képe
A Düsseldorf melletti Neuss településén találkoztak a környéken élő magyarok az UFRR szervezet megalakulásának alkalmából.
Találkozó a neuss-i vendéglő udvaránTalálkozó a neuss-i vendéglő udvaránTalálkozó a neuss-i vendéglő udvarán

Düsseldorf város Németországban, Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartomány fővárosa. Németország egyik legnagyobb és legfontosabb városa. Jelentős közlekedési csomópont és pénzügyi központ.” Eddig a jól ismert szabad enciklopédia bevezetése. Ez a város is otthona ma egy igen szép számú magyar közösségnek. Létszámát tekintve nem bocsátkoznék találgatásba, az biztos, hogy sok olyan ember van köztük, akinek előbb vagy utóbb szüksége támad nemzeti hovatartozása, azaz magyarságának a megélésére.

Az élmény, ami engem írásra késztetett, az UFRR által rendezett „bográcsozós” összejövetel volt.

Az UFRR (Ungarischer Freundeskreis Rhein-Ruhr) magyarul annyit tesz: Rajna−Ruhr-vidéki Magyar Baráti Kör. Ők azok a lelkes emberek, szám szerint hatan, akik elköteleződést éreznek hazájuk és honfitársaik iránt (más városok magyarjaihoz hasonlóan) annyira, hogy vállalták a környéken élő magyar emberek életének gazdagítását. Megpróbálnak egy olyan működési formát és mechanizmust beindítani, ahol a közösség tagjai a mindennapi élettel kapcsolatos dolgaikról, tapasztalataikról és a birtokukba jutott hasznos információikról beszámolnak. Azt közzé és mindenki számára elérhetővé teszik. Reményeik szerint így keretet adnak a magyar kultúra megjelenésének és megjelenítésének is, az anyanyelv használatának és éltetésének.

Ezt a tevékenységet teljesen nyitott formában képzelik el az életre hívók. Szeretnék, ha ez egy, a közösség által működtetett kapcsolatrendszer lenne, ezzel is elősegítve annak életszerűségét és hatékonyságát. A kezdeményezés egyik és igen fontos alapja, hogy nem az online világ szabta élményeket keresik és generálják a résztvevők, hanem tevékenykedésük valódi emberi cselekedetek és a fizikai világ síkján valósul meg. Nagy szó ez a mai modern világban, főleg ott, ahol a körülmények nem mindig a legkedvezőbbek egy-egy ilyen alkalom megteremtésére. Cserébe viszont valódi élmény, valós közösség és így igazi közösségi élmény az itt „munkálkodók” jutalma.

Számomra megható és egyben hasznos tevékenységnek tűnik, jó látni és tapasztalni, hogy más Észak–Rajna–Vesztfália-i városok mellett Düsseldorfban is megindult egy ilyen kezdeményezés.