Tavaszi szél vizet áraszt

KCsP-s beszámoló áprilisról, gyerekekről, Sakktesiről Dortmundban

/ Pálffy Zsófia /
palffy.zsofia képe
Süt a nap, gyülekeznek a dortmundi és Dortmund környéki gyerekek a Rabenstrasse katolikus templomához tartozó közösségi házban. Mindenkit kicsalogat az épület mögötti, zsenge gyeptől virító udvar.
Tavaszi szél vizet árasztTavaszi szél vizet árasztTavaszi szél vizet árasztTavaszi szél vizet áraszt

Tom Waits You can never hold back spring című száma jut eszembe, vagyis a tavaszt nem lehet visszatartani. A tavaszi szél vizet áraszt, minden madár társat választ, az élet beindul, még ott is, ahol legtöbbször szürke az ég. 

A dortmundi gyerekekkel mostanában már nagyon színes foglalkozásokat tartunk, mindig sor kerül a Polgár Judit által kifejlesztett Sakk Tesire is, amelyet Jancsó Ágota elnök, KCsP-mentor tett egy továbbképzés által elérhetővé a közösség számára is.

A sakktábláról ismert figurákhoz külön mozgásforma kötődik, amelyeket minden alkalommal elismételünk a gyerekekkel, majd a módszer szabályrendszereit és kötött formáit követve mozgunk, ugrálunk, járunk a sakktábla kockáin. A gyerekek nagyon szeretik ezt a tornaórával felérő alternatív mozgásformát, innen mindig könnyen át tudunk váltani a tánc tanulásra. Közeleg a tanév vége, és ennek megfelelően mi is több nyilvános bemutatóra készülünk: lesz SakkTesi bemutatkozás, lesz felcsíki koreográfia, de leghamarabb Anyák napja.

Most, ez áprilisi foglalkozáson a SakkTesi mellett a május közelgő első vasárnapján a hangsúly, ezért a lányokkal lelkesen énekelünk a pokróc-méretű sakktáblán ülve. A fiúknak most rövid kimenőt adunk, ameddig mi, így lányokul, a mi kis női körünkben a Tavaszi szél vizet áraszt és az Orgona ága köszöntő énekeket gyakoroljuk.

A tavaszi délutánt benti kézműves foglalkozással zárjuk: tűpárnát és poháralátétet barkácsolunk közösen, a dortmundi közösségünk anyukái és apukái számára. Mindenkinek fontos, hogy a kedvenc szín, a  legszebbnek talált minta kerüljön a saját készítésű, anyának és apának szánt meglepetésre. Kell-e ennél jobb ajándék?