A szegedi Bartók Béla Nőikar hangversenyt adott Bécsben a Pázmáneumban

/ Varga Gabriella /
varga.gabriella képe
Bécsben a Pázmáneum kápolnájában 2017. április 29-én, szombaton a 17 órakor kezdődő vasárnap-előesti szentmisén a Liszt-díjas Ordasi Péter karnagy vezette szegedi Bartók Béla Nőikar végezte a liturgikus zenei szolgálatot, majd felejthetetlen hangversenyélménnyel ajándékozta meg a jelenlévő ausztriai magyar közönséget. A szentmisén magyarul énekelték Bárdos Lajos, Csemiczky Miklós, Kodály Zoltán, Kocsár Miklós és Orbán György szerzeményeit, a koncerten pedig latinul szólaltak meg e zeneszerzők további művei. A kórustagok az énekek szövegének magyar fordításait is felolvasták.
A szegedi Bartók Béla Nőikar április 29-én Bécsben a PázmáneumbanA szegedi Bartók Béla Nőikar április 29-én Bécsben a PázmáneumbanA szegedi Bartók Béla Nőikar április 29-én Bécsben a PázmáneumbanA szegedi Bartók Béla Nőikar április 29-én Bécsben a Pázmáneumban

A bécsi fellépést megelőzően az énekkar április 28-án Sopronban, a Nagyboldogasszony-templomban is vendégszerepelt. „A kórus keresett meg minket, hogy koncertturnéjuk során Bécsben is szívesen fellépnének. Mi nagy örömmel fogadtuk ezt a lehetőséget. Különleges koncert lesz a falaink között, hiszen itt általában klasszikus vagy szakrális muzsika csendül fel, de a Kodály-év alkalmából, azt hiszem, nagyon is aktuális kortárs zeneszerzők műveit programra tűzni” – mondta el a hangverseny előtt Varga János, az intézet rektora.

A szentmisét követő hangversenyen Kocsár Miklós: Missa in A – Sanctus; Csemiczky Miklós: Négy szent ének: I. O sacrosancta Trinitas, II. Surge, aquilo, III. Caeli Deus sanctissime, IV. Fuge, dilecte mi; Kocsár Miklós: Rorate caeli; Kocsár Miklós: O vos omnes; Orbán György: Horae; Csemiczky Miklós: Ave Maria; Gyöngyösi Levente: Cantate Domino; valamint Huszár Lajos Dormi Jesu és Hodie Christus natus est című művét hallhattuk.

A szegedi Bartók Béla Kórust – akkor még vegyeskart – 1967-ben Kardos Pál hozta létre a köré csoportosuló zeneszerető és énekelni vágyó egyetemista és főiskolás fiatalokból. 1972-ben Rozgonyi Éva Liszt- és Bartók-díjas karnagy lépett az alapító örökébe. 2006 óta az újjáalakult, ekkor már csak nők alkotta kórust, a szegedi Bartók Béla Nőikart Ordasi Péter Liszt-díjas karnagy vezeti. Az ujjászerveződött együttes szándéka volt, hogy az új formában és összetételben is megőrzi a közel negyvenéves hagyományt, amelyet Kardos Pál és Rozgonyi Éva neve fémjelez; megőrzi a zenei és emberi tisztaság igényét és a közös énekelés örömét. A kórus jelenlegi tagjainak fele a korábbi vegyeskar tagja volt, másik felét szegedi főiskolások, tanárok és más értelmiségiek alkotják. Új, több mint 90 műből álló repertoárjukban jelentős helyet foglalnak el a kortárs zeneszerzők, de kiemelt szerepet kapnak a magyar klasszikusok művei is. 

A kórus több rangos nemzetközi kórusversenyen elnyert díjakkal büszkélkedhet. 2008-ban például Debrecenben megnyerték a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyt a nőikarok kategóriájában. Egy évvel később, 2009-ben, Prágában a Petr Eben versenyen a Bartók Nőikar különdíjas lett, majd 2010-ben Poeldijkből, Hollandiából a Nagydíjat vitte haza Szegedre.

Ez év április végi koncertturnéjukat a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.