Salzburgi és innsbrucki csoport a 43. Táncháztalálkozón Budapesten

"Minden út a 'Kavicsba' vezet"

/ Korényi Vendel /
korenyi.vendel képe
Az újonnan létrejött salzburgi és innsbrucki tánccsoport is részt vett az április elején Budapesten tartott Országos Táncháztalálkozón.
Ausztriai néptácosok a THT-n

A magyar néptánc hagyománya immár évszázadokra tekint vissza, és mindig is fontos része az ország kulturális örökségének. A Táncháztalálkozó célja, hogy ezt az örökséget megőrizze, és felhívja a figyelmet a magyar néptánc sokszínűségére és gazdagságára.

A rendezvény keretein belül a legkiválóbb magyar néptáncosok, néptánccsoportok, népi kézművesek és külföldi vendégeik egyaránt megoszthatták az érdeklődőkkel tudásukat és szeretetüket a hagyományos magyar táncok és kultúra iránt. Az idei esemény különlegesnek ígérkezett, hiszen nem csupán a hazai táncosok, hanem a külhoni magyar csoportok is bemutathatták tudásukat a közönségnek. Sok év után először a salzburgi és az innsbrucki tánccsoport is képviseltette magát a rendezvényen. Jelenlétük nem csak új színt hozott a Táncháztalálkozóba, hanem a kulturális kapcsolatukat is mélyítették az anyaország és más külhoni tánccsoportok közt.

A nemrégiben alakult innsbrucki tánccsoport színvonalas széki néptánckoreográfiával kápráztatta el a közönséget. Az erdélyi Szék településről származó hagyományos táncok a magyar kultúra egyik legmeghatározóbb elemei közé tartoznak, hisz többek közt a széki táncokkal indult el anno a magyar táncházmozgalom. Az innsbrucki csapat tökéletesen adta át ezeknek az értékeknek a lényegét. A nézők elbűvölten figyelték a táncukat és gyönyörű, autentikus széki népviseletüket. Senki meg nem mondta volna, hogy a csoport csupán pár hónapja alakult meg.

A szintén frissen indult salzburgi tánccsoportot a néptánc iránti szeretete, a tanulás vágya és a kapcsolatok építése, ápolása vitte a Táncháztalálkozóra.  Bár a színpadon most még nem léptek fel, mert jelenleg az első októberi fellépésükre készülnek, jelenlétükkel hozzájárultak az esemény hangulatához és sikeréhez. Rengeteg élménnyel és tapasztalattal tértek haza, mely új lendületet vitt a salzburgi tánccsoport amúgy is aktív életébe.

A Táncháztalálkozó a közösségről is szólt. Az esemény nem csupán a táncosoknak nyújtott kiváló lehetőséget a bemutatkozásra és ismerkedésre, hanem a magyar népi kultúra felé érdeklődő résztvevőknek is egy felejthetetlen élmény volt. A különféle táncbemutatók és workshopok lehetőséget adtak arra, hogy mindenki megtapasztalja a magyar néptánc különböző stílusait és technikáit, zenekarokat ismerjenek meg illetve kipróbálják az élő zenére való néptáncolást. Emellett a rendezvény kulináris élvezetei is kihagyhatatlanok voltak. A magyar konyha remekei mellett a magyar borok és égetett szesz különlegességek és ínyencségek is megtalálhatóak voltak a különböző standoknál. Ugyanígy népi kézművesek szélesválasztékú, többnyire kézzel készített portékái közt is barangolhattak és vásárolhattak a Táncháztalálkozón résztvevők.

A Táncháztalálkozó minden résztvevője számára új kapcsolatokat és életre szóló élményeket kínált. Lehetőséget adott arra, hogy minden oldalról megismerhessék és átélhessék a magyar néptáncot és a hozzá tartozó kultúrát. A rendezvény célja, hogy továbbra is népszerűsítse és éltesse a magyar néptáncot, és egyben hozzájáruljon a kulturális sokszínűség megőrzéséhez és fejlesztéséhez. A 43. Táncháztalálkozó sikeresen megvalósította ezeket a célokat, és új lendületet adott a magyar néptánc ünnepléséhez a külhonban is.