Próbák karantén idején

/ Tomori Márk /
tomori.mark képe
Ez az időszak mindanyiunk számára nehéz, de próbáljuk átvészelni és egyéb kreatív megoldásokkal folytatni a munkát.
Néprajzi tételek átbeszéléseEredeti filmek nézéseÉnek tanulásEredeti filmek nézése 2
São Pauló-ba idén hárman érkeztünk mint ösztöndíjasok. Érkezésünkkor még nem gondoltuk, hogy a járvány ennyire naggyá fogja kinőni magát, de mindhárman úgy döntöttünk, hogy maradunk és segítjük a São Pauló-i kolóniát, ahogyan csak tudjuk. Idén harmadik alkalommal vagyok ösztöndíjas, de az idei év kicsit más mint az eddigiek. A karantén miatt egy kicsit át kellett alakítanunk az életünk és a kolónia életét is.
 
São Pauló-ban, véleményem szerint, a tánc és a cserkészet az ami összehozza az embereket, na és persze a finom ételek, italok, táncházak. Pont ezek a tevékenységek azok, amelyekhez elengedhetetlen a személyes találkozás, viszont ahogy tudjuk ez most nem igazán ajánlott. Hátrányból előnyt kovácsolva és kihasználva ezt az időt, egyeztettem mentorommal, Pedro Marques-zel, hogy mi lenne, ha a táncosok néprajzi tudását fejlesztenénk egy kicsit a kijárási korlátozás idején, hogy a benti lét alatt kicsit a világ másik pontjára utazhassanak, ne csak a már megtanult táncon de a hozza tartozó elméleti tudás birtokában is! Így néprajzi tételeket készítettem a táncosoknak különböző tájegységekről, táncos falvakról, az ott élők néphagyományairól, szokásairól. A táncosoknak is nagyon tetszett az ötlet, ugyanis sokan nem tudják azt, hogy hol van pontosan a térképen az a hely, melynek a táncát adják elő a színpadon.
A legelső prezentáció Bodrogközről szólt, ami nagyon közel áll a szívemhez, lévén ez az én szülővárosom régiója is. A táncosokkal megbeszéltük, hogy hol található, melyek a legfontosabb falvak, városok, illetve, hogy milyen táncok találhatóak és mik a jellegzetességeik. Mindemellett figurákat, lépéseket, folyamatokat rögzítettem videóra, melyet elküldtem az együttes tagjainak, akik lelkesen és kitartóan gyakorolták otthonukban, majd válaszvideóban elküldték saját felvételeiket. Jelenleg is dolgozom egy új néprajzi tételen, melyet a napokban megkapnak a táncosok, így egy újabb tájegységet ismerhetnek meg közelebbről.
 
Az együttesből többen is részt vettünk a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Sánta Gergő által indított "#legényesezzotthon kihívásában, mely nagyon hamar ideért São Pauló-ba.Ösztöndíjas társaimmal próbálunk kreatívak lenni és kitalálni új és érdekes dolgokat, melyekkel tudjuk segíteni a kolóniát, ebben a nehéz időszakban is.