PRISCI, MEGNYERTÜK!

KCSP ösztöndíjas tanítványa nyerte a Megavers a Diaszpórában versenyt!

/ Vágási-Kovács Anna /
vagasi.kovacs.anna képe
Az idén ötödik alkalommal megrendezett Megavers a Diaszpórában című tehetségkutató versmondó versenyre 70 fiatal jelentkezett szavalatával. Ausztráliából, Kanadából, az Amerikai Egyesült Államokból és Argentínából kapott pályázatokat a zsűri.

 

Argentínából egyedüliként Ronan Priscila jutott be a verseny döntőjébe, ahol a magyarországi szakmai zsűri az ő szavalatát értékelte a legjobbnak! 

Prisci a Zrínyi Ifjúsági Kör hétvégi iskolájának diákja, március óta rendszeresen foglalkozom vele tehetséggondozás keretében, köszönhetően a Kőrösi Csoma Sándor Programnak.

kötelező szavalat mellé egy, az évszaknak megfelelő hangulatú művet választott Móra Ferenctől; A cinege cipője című verset. A versenyen Amélie, Prisci bájos húga is indult, ő Weöres Sándortól adott elő művet. Édesanyja gondos nevelése mellett biztosak vagyunk abban, hogy Amélie rövidesen Prisci nyomdokaiba lép!

A Ronan lányok

Hogy miért is fontos a költészet, a versek olvasása, a versmondás ebben a bizonytalan, kihívásokkal teli időszakban is? A szervezők szavait idézve: “Az internetnek köszönhetően az óriási távolságok ellenére megismerhetjük egymást és felfedezhetjük a magyar irodalom kiemelkedő alkotásait. A költészet ugyanis összeköt és egy új közösséget alkot, éljünk bárhol is a világon. A versek ki tudják fejezni azt, amit érzünk s gondolunk, ha saját szavainkkal nem is vagyunk erre képesek.”

A verseny gondolata 2009-ben, a Szolnok Televízióban született, majd ennek mintájára 2016-ban rendezték meg az első, határokat átívelő Megavers a Diaszpórában versenyt Szenthe Anna, a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai elnökének kezdeményezésére. Ezúton is köszönjük áldozatos munkáját!

A verseny célja évről évre az, hogy a tengerentúli diaszpórában élő magyar származású, a magyar nyelvet beszélő fiatalok körében ösztönözze a szép magyar beszédet, a kultúra ápolását, valamint népszerűsítse a magyar költők műveit.

Nagyon büszkék vagyunk Priscire! Potyogtak az örömkönnyeink. A buenos aires-i magyar közösséget meghatotta ez a kimagasló eredmény. A  Zrínyi Ifjúsági Kör diákjai, tanárai, felkészítőtanáraként meglepetéssel készültünk Prisci számára; így gratuláltunk neki.

Gratulál a ZIK!

Alig várjuk, hogy a sok sok tehetséges, a verseket szerető, diaszpórában élő fiatal szavalatát meghallgathassuk jövőre is. Gratulálunk minden résztvevőnek, családjaiknak, a felkészítőtanároknak, köszönjük a szervezést a Kanadai Magyar Kulturális Tanácsnak! Életre szóló élményt adott!