Patria Nostra – Filmbemutató az „Europa”-Club szervezésében

/ Miklós Tünde /
miklos.tunde képe
Január 17-én, kedden este hét órai kezdettel nézhették meg az érdeklődők a Patriai Nostra című történelmi dokumentumfilmet a bécsi Collegium Hungaricumban. A filmbemutatót és az azt követő beszélgetést Nóvé Bélával – a film rendezőjével és forgatókönyv írójával – az „Europa”-Club szervezte.
Patria Nostra – Filmbemutató az „Europa”-Club szervezésébenRészlet a filmbőlPatria Nostra – Filmbemutató az „Europa”-Club szervezésébenPatria Nostra – Filmbemutató az „Europa”-Club szervezésében

Az ’56-os forradalom leverése után húszezer kamasz menekült szülői kíséret nélkül külföldre. Közülük néhányan a Francia Idegenlégióba kerültek. Róluk szól Nóvé Béla történész Patria Nostra – '56-os menekült kamaszok a Francia Idegenlégióban című filmje, és doktori disszertációja, amely könyv formájában is megjelent. Nóvé Béla régóta kutatja ezt a témát, az utóbbi években főként azoknak az életét követte nyomon, akik a légióban kötöttek ki. Az ő sorsukat dolgozta fel egy egész estés dokumentumfilmben, amelyet a forradalom 60. évfordulója alkalmából a Duna World tévé is bemutatott, és amelyet most mi is megnézhettünk a bécsi „Europa”- Club szervezésének köszönhetően.

„A Nyugatra került '56-os fiatalok nagy része jóval szerencsésebb körülmények közé jutott, mint a légiósok. Több ezren voltak, akik hosszabb-rövidebb ideig családokhoz kerültek, közülük sokakat örökbe is fogadtak. A pécsi bányavidékről menekült fiatalok például olasz famíliáknál találtak új otthonra. Ausztriában a magyaroknak külön középfokú oktatási rendszert hoztak létre, kétezer fiatal bentlakásos szakiskolában és gimnáziumokban tanulhatott. A légiósoknak többnyire nehezebb volt a kezdet, de sokan végül valódi otthonra leltek ott, és a szerződésben vállalt öt évnél tovább, akár évtizedekig is mundérban maradtak.” (forrás:hvg.hu).

A filmben szereplő emberek arról mesélnek, hogyan élték meg a forradalom napjait, hogyan menekültek szinte még gyermekként külföldre, hogyan kerültek a légióba, és milyen életük volt ott, és folytatták az életüket a légió után. A film érdekessége többek között az, hogy a témából adódóan nem az ’56-os menekültek által elsősorban preferált országokban (Ausztria, Amerika, Ausztrália), hanem Franciaország különböző tájain (Nizza, Korzika, Marseilles) illetve Budapesten játszódik.

A másfél órás lebilincselő film végén Nóvé Béla történésszel beszélgethettek a résztvevők, és lehetőség volt a könyv megvásárlására is.

A fotókat Czyzyk László készítette.