Ötven éves az argentínai Szent László iskola

/ Dr. Heka Dária Zsuzsanna /
heka.daria.zsuzsanna képe
Június 24-én, Buenos Airesben a Szent László iskola 50. évfordulóját ünnepelték.

Az intézményt Pesti József jezsuita pap, az argentínai magyar katolikus misszió és a Szent István kör vezetője alapította a hatvanas években, az Olivosban elő, oda kivándorolt magyar közösség kérésére. 

Az iskola - hivatalos néven Colegio San Ladislao - 1966. április 12-én nyitotta meg kapuit, akkor 14 elsős diákkal, 19 óvodással, egy tanárral, egy óvónővel és egy igazgatóval. Az idő teltével az iskola képes volt fennmaradni, sőt mára már több mint 800 diákkal és 100 pedagógussal rendelkezik. Ennek alkalmalmából gyűltek össze a meghívottak Buenos Aires északi részén, Olivosban, ahol az intézmény található. 
 
Az ünnepi műsor az argentin, illetve a magyar Himnusz közös eléneklésével kezdődött. Ezt követően az iskola vezetői és a tanári kar tagjai kaptak szót. A hallgatóság röviden megismerhette a tanoda történetet és az alapítás körülményeit. A jelenlegi vezetőség megköszönte a közösség hozzájárulását, akik időt és energiát nem sajnálva, akár fizikai, akàr szellemi munkával segítették a Szent László iskola fennmaradását. Többen emlékplakettet is kaptak az iskoláért végzett munkájukért.
 
Ezután a diákok a két nemzet kultúráját igyekeztek bemutatni. A legkisebbek előbb egy argentin dalt énekeltek, ezt a hatodik osztályosok fellépése követte, akik az Érik a szőlő című népdalt adták elő furulya kísérettel, magyarul. Bàr a jelenlegi diákok többsége argentin születésű, mégis magyarul énekeltek. Ez kiválóan szemlélteti, hogy a magyar közösség elmúlt ötven évi erőfeszítései nem voltak hiábavalóak. A magyar hagyományok és kultúra a mai napig jelen van az iskolában. A vezetőség beszédében is elhangzott, hogy az iskola - bár a tanulók nagy része argentin - mégis ismagyar közösség iskolája. A diákok egyenruhája is piros, fehér, zöld. Sajnos magyar nyelvtanítás az órarendben jelenleg már nem szerepel, erre a Zrínyi Ifjúsági Kör hétvégi foglalkozásain nyílik lehetőség. 
 

Végül egy emléktáblát helyeztek el az intézmény bejáratánál Pesti József atya, a magyar közösség spirituális vezetőjének munkája és személye tiszteletére. Ezt követően fogadásra invitálták a résztvevőket a szervezők, majd meglepetésként Kalotaszegi táncbemutatóval fejeződött be az ünnepség.