Az online Trianon műsor előkészületei

/ Kiss Gergely Dávid /
kiss.gergely.david képe
A trianoni döntés 100. évfordulóját a tervezettől eltérő módon kell megünnepelni. A tervezésről, szervezésről, lebonyolításról az alábbi cikkben számolunk be részletesen.
Trianon 100. On-line műsorTrianon 100. Trianon 100.Trianon 100.

A 100. trianoni évforduló alkalmából Melbourne-ben nagyszabású színházi előadás keretein belül szerettek volna megemlékezést tartani. A kialakult helyzetre való tekintettel az eredeti elképzelés, miszerint Magyarországról egy másik táncos pár jöjjön ki összerakni az előadást Varga Miklós közreműködésével, sajnos meghiúsult.

Mikor kiérkeztünk, és megkezdtük a munkát nagy erőkkel készültek már a fiatalok egy itteni tánctanár segítségével a műsor előkészületeire, azonban ez hamarosan abbamaradt, így új tervet kellett felállítani. Marót Mártával, a Victoriai Magyar Tanács elnökével egyeztettünk, és tudtuk, hogy semmiféle nyilvános előadást nem fogunk tudni bemutatni, így egy online adás megvalósításáról kezdtünk el beszélni.

Először fel kellett mérni, hogy melyik táncegyüttes érne rá ezekre a feladatokra, és összeállítottunk egy tervet a műsor menetéről. Három elszakított terület táncanyagát szerettük volna bemutatni, így Szlavónia, Magyarbőd és Kalotaszeg került a központba, ügyelve a táncegyüttesek tudására. A Fonó Táncegyüttesből jelentkeztek a legtöbben, így velük kezdtük meg a munkát. A videó megvágásával megbíztuk egyik ismerősünket, aki Németországban él, hogy segítsen nekünk ebben, ezért vele is online kezdtük el a megbeszéléseket, majd a munkát.

Online megbeszélések és táncórák keretein belül gyakoroltuk a táncokat, közben mi itthon videofelvételeket készítettünk a táncfolyamatokról. Nagy lelkesedéssel készültek a táncosok minden egyes alkalomra, és izgatottak voltak, hogy részt vehetnek egy ilyen izgalmas produkcióban. Mindannyiunk számára nagy kihívás volt.

A leadott táncanyagok és táncfolyamatok megtanulása után ismét megbeszélés következett a vezetőkkel, és az eredeti gondolatot követve megkértük a táncosokat, hogy ezeket a betanult anyagokat táncolják fel otthon, vegyék fel a saját eszközeikkel, és küldjék el nekünk. A kész film összevágásához szükség volt a Magyar Tudományos Akadémia engedélyére, ugyanis az archív filmeket csak így lehet levetíteni, bevágni a műsorba. Ezúton is köszönjük a Zenetudományi Intézet vezetőségének és munkatársainak a támogatást és segítséget. Miután ez megtörtént, kezdődhetett a videó vágása, szerkesztése.

Mint az sajnos elég későn kiderült, nagyon rövid határidő volt ennek megvalósítására, ugyanis a melbourne-i magyar televízió április végére kérte az összevágott felvételeket, így fel kellett gyorsítani a munkafolyamatot. Marót Márta kérése az volt, hogy legyenek biztonsági felvételek (ami mindenképpen leadható a televízióban), ezért páronként bementek a táncosok a Magyar Házba, ahol az MHTV egyik munkatársa - aki hatósági engedéllyel rendelkezett -, vette fel a táncokat. Így két lábon is meg tudtunk állni, voltak a táncosok által otthon felvett videók, illetve a szervezett keretek között készült színpadi felvételek.

Végül sikerült a videókat a megadott időre befejezni, melyet a Melbourne-i Magyar Ház Youtoube csatornáján, a Fonó Táncegyüttes Feacebook oldalán, és a melbourne-i Magyar Televízióban láthatnak majd a nézők június 4-től. Ezúton is köszönjük a segítséget és a munkát mindenkinek, aki részt vett a projektben, de leginkább a táncosoknak, akik ebben a nehéz helyzetben is helytálltak.

 

 

Kiss Gergely és Drozdovszky Dóra