A Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége Portugáliában tartotta kihelyezett vezetőségi ülését

Sok más zarándokkal közösen a NYEOMSZSZ vezetői is részt vettek a Fatimai Nemzetközi Magyar Zarándoklaton

/ Orosz Anna Linda /
orosz.anna.linda képe
2019.10.28. Kondor Lajos verbita szerzetes halálának 10. évfordulója. A magyar atyát nagy tisztelet és szeretet övezi Fatimában, hiszen nagyon sokat tett a fatimai Mária jelenések egyházi elfogadásáért. Lourdes után ma Fatima a világ leglátogatottabb Mária-kegyhelye. Ez évforduló alkalmából kezdeményezte a Portugál-Magyar Egyesület a magyar világtalálkozót, Kondor atya emléke előtt tisztelegve.

 

E különleges alkalom kapcsán a NYEOMSZSZ Fatimába szervezte október 27-i vezetőségi ülését. Több, mint 20 résztvevővel képviselték a Nyugat-Európai magyar diaszpórát. Részt vettek a Fatimában létrehozott Magyar Kálvária bejárásán, a Kálvária végén található Szent István Kápolnában rendezett ünnepi magyar szentmisén és az ezt követő programokon. Magyar zarándokok is akadtak szép számmal, Szegedről, Debrecen környékéről, Magyarország más pontjairól, de Ausztriából, Portugáliából és más európai országokból is. 
Egy olyan gyönyörű napsütéses őszi szombat délelőtt, mint amilyennel a jelenlévőket megajándékozta a természet, nagy tömegek keresik fel a Magyar Kálváriát. Általános jelenség ez, és büszkeséggel tölti el az embert. Külföldön élő magyarok adományaiból olyan keresztút épült Fatimában, amelyre bármely nemzet zarándokai szívesen jönnek. Hallottunk spanyol, lengyel, portugál szót is – csoportosan érkeznek a Magyar Kálváriára. Ez a keresztút varázsa. Fatimában az egyetlen csendes, természetközeli kálvária ez, ami egyszersmind a látnok kispásztorok szokott útvonalát jelentette egykor, amit nap mint nap bejártak bárányaikat legeltetve.

A Nemzetközi Magyar Találkozóra "A Kispásztorok útján" (João Vergamota és Mercês Gil) címmel gyermekkönyvet adott ki a Portugál-Magyar Egyesület, portugál és magyar nyelven. A könyvecskéből minden jelenlévő NYEOMSZSZ tag kapott egy-egy tiszteletpéldányt, amelyet a diaszpóra magyar iskoláiba fognak eljuttatni. Kiadtak egy másik gyönyörű könyvet is: "A Fatimai Magyar Kálvária története a dokumentumok tükrében" (Juhász-Laczik Albin OSB). A két könyv szombat délutáni könyvbemutatóján részt vettek a a szerzők, a fordító, Halmai Miklós lisszaboni magyar nagykövet, és a Portugál-Magyar Egyesület vezetősége. 

De térjünk vissza a Kálváriára és az ottani magyar szentmiséhez. Megható és különleges élmény volt magyar szót hallani, és több száz egybegyűlt magyar látni az olajfákkal övezett kápolna-téren. A misén két püspök és több magyar pap és is részt vett, Palánki Ferenc Debrecen-Nyíregyházi megyés püspök, mint főcelebráns, és Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi megyés püspök.

 

 

A Fatima-Ouremi Önkormányzat különleges figyelemben részesítette a magyar zarándokokat. Turisztikai programmal kedveskedett a NYEOMSZSZ küldötteinek, illetve kiállítást szervezett Kondor Lajos atya életéről a fatimai turisztikai irodában. Kondor atya emléke előtt szobrának megkoszorúzásával is tisztelegtünk, valamint sírjának meglátogatásával.

A lelki töltésű programokon túl a találkozás lehetősége is igazi érték volt: magyarokkal ismerkedni a világ más-más pontjairól. Volt olyan résztvevő, aki már bőven 80 év felett jár, mégis repülőre szállt és eljött Norvégiából. Az eseti programok között szeretném kiemelni Balázs István lisszaboni magyar hegedűművész játékát, aki a NYEOMSZSZ tiszteletére magyar táncokat (Pannonhalmi kézirat és Trencsényi kézirat) és Bartók hegedű duetteket adott elő lányával, Balázs Almával. Hosszú, teljes, és élményekben gazdag napok voltak ezek.