A népdal a lélek tükre - Énekoktatás Münchenben

/ Gubinecz Ákos /
gubinecz.akos képe
Az éneklés nem csak közösségi impulzus: évezredek óta az élményen túl az érzelmek kifejezését is szolgálja. Az anyanyelven történő éneklés fontosságára több jeles kutató is felhívta már a figyelmet, többek között egyik legnagyobb magyar zeneszerző-pedagógusunk, Kodály Zoltán is.
Regös Haladó Táncegyüttes éneklés közben

A müncheni Regös Táncegyüttes tagjai az éneklés élményének megtapasztalása céljából az idei évben a táncpróbákon közös énektanuláson is részt vesznek. A daltanítás célja, hogy egy-egy tájegység táncrendjéhez megtanulják a vidék legtipikusabb dallamait, és alkalmazzák azt akár koreográfiákban, akár táncházi mulatságok során.

 Ezenkívül külön hangsúlyt fektetünk az éneklés technikai hátterének fejlesztésére, a helyes légzés elsajátítására, valamint a magyar nyelvből adódó szövegbeli hangsúlyok szemléltetésére. Jó élmény látni, hogy a táncosok hétről hétre egyre bátrabban éneklik szebbnél szebb dallamainkat, és a próbák, táncházak során létrejöhet a zene-tánc közötti szimbiózis, ahogy az a paraszti társadalom életében is történt. 

A felnőtt énektanításokon túl a müncheni Magyar Iskolában tanuló gyermekek egy csoportja is kéthetente zenés interaktív foglalkozásokon vesz részt, ahol a magyar népzenén keresztül ismerhetik meg magukat és társaikat egyaránt. A gyermekjátékdalok, jeles napi szokásdalok segítségével pedig az év egyes ünnepköreihez kapcsolódó énekes-mozgásos játékokat is felfedezhetik.

Ösztöndíjas időszakom fő célja az éneklés sokszínűségének interpretálása. Ennek érdekében 2024 februárjától koncertsorozatot szervezünk, ahol énekes formációk mutatkoznak majd be! Bízom benne, hogy minél több ember megtapasztalhatja ezeken az alkalmakon a közösségben való éneklés felemelő élményét.