Mozgalmas március Szarajevóban

Könyvbemutató, március 15- i megemlékezés, gasztronapok húsvét előtt

/ Váradi Tünde /
varadi.tunde2023 képe
A tervezettnél több programmal, és élménnyel gazdagodott a szarajevói magyar közösség az év harmadik havában, amelyekből most három eseményt emelnék ki részletesebben.
Dr. Szilágyi Péter helyettes államtitkárral MosztárbanFülöp Dóra Üzenet Szarajevóból című könyv bemutatóján a szerző és Muratović Irma elnök asszonySzorgos kezek a szarajevói HUM konyhábanCsoportkép a HUM konyhában

Körünkben üdvözölhettük dr. Szilágyi Pétert, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságnak helyettes államtitkárát 2024. márciusban, aki többnapos látogatásra érkezett Bosznia-Hercegovinába. Elsőként látogatást tett a HUM Magyar Polgárok Egyesületében, ahol programjainkról, azok megvalósításáról, illetve jövőbeli terveinkről esett szó. Mosztárban megemlékeztünk a Magyar Honvédség Emléktáblájánál, és a Neretva folyó partján megkerestük a Csontváry miniszobrot, de egy mesebeli szépségű, óvárosi sétát is tettünk a kanyargó, macskaköves utcákon.

Fülöp Dóra Üzenet Szarajevóból című könyvének bemutatóján megemlékeztünk az 1848/49-es forradalomról, és szabadságharcról is.

A telt házas rendezvényünkön Dr. Szilágyi Péter helyettes államtitkár üdvözlő beszédében az 1848/49-es forradalom és szabadságharcról tett említést, majd a következőket mondta a szarajevói magyar közösségről: „Az elmúlt évtizedek során pedig számtalanszor bizonyították, hogy kitartásból és elszántságból nem szenvednek hiányt. Ennek a szemléletnek köszönhető, hogy a térség egyik legerősebb magyar közösségévé váltak. Erről a körülményekkel dacoló helytállásról szól a ma bemutatásra kerülő kötet is. A szarajevói magyarság története példaként szolgálhat minden magyar közösség számára.”

Az est folyamán Muratović Irma, a HUM elnök asszonya beszélgetett Fülöp Dórával az Üzenet Szarajevóból című könyvének útjáról, az ötlettől a megvalósításig. Dóra megosztotta velünk azt a sok élményt, amely Szarajevóhoz köti, mesélt a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasként – 2017 és 2019 között – itt töltött életéről, és arról, hogyan született meg a könyv. A kötet törzsanyaga: az egyesület tagjaitól származó személyes hangvételű beszámolók, vallomások, mélyinterjúk.

A "Sütésre fel, Szarajevóban is!" című gasztronapok rendezvénye valóban több fontosságú és kifejezetten közösségépítő eseménynek bizonyult, hiszen együtt alkottunk, tanultunk. Vendégünk, Cseszkó Ibolya mestercukrász tovább erősítette a közösségi szálakat, hiszen egy tapasztalt szakember által bemutatott technikák és receptek összekötik az embereket, közösséggé formálva azokat. A sütés hagyománya generációról generációra öröklődik, és ezeket az eseményeket megőrizve, éltetve ápoljuk azt a kulturális örökséget itt, a szarajevói magyar közösség körében is. A program végén mindenki emléklapot kapott a sikeresen elvégzett tanfolyamról, a kelt tészta rejtélyeinek elsajátításáért.

Mazsolás fonott kalácsunk olyan lett, mint a város: színes, gazdag és édes. A burgonyás pogácsánk pedig a hagyományok ízét hordozzák, mintha a múlt ízlelné a jövőt. Egyszóval: ízek, illatok és szeretet Szarajevó szívéből, tőlünk szarajevói magyaroktól.