28. Mikulás Vacsora Washingtonban

Az Amerikai Magyar Koalíció évzáró ünnepsége

/ Szabó Éva /
szabo.eva képe
Az Amerikai Magyar Koalíció 28-ik Mikulás Vacsoráján adventi és karácsonyi énekeket énekeltünk együtt. Megható volt, főleg mert feszített tempójú időszak ez, és a jelenlévők többsége teljes mértékben a szabad idejét áldozza fel a köz szolgálatáért. Ennek ellenére senki szájából egyetlen panaszt, sóhajt sem hallottam. Kérdésemre ilyen válaszokat kaptam: "mert jó másokért tenni", vagy: „ez éltet".

Az 1991-ben alapított Magyar Amerikai Koalíció (HAC) idén 28. alkalommal rendezte meg szokásos ünnepi gála vacsoráját a washingtoni magyar nagykövetség dísztermében. A Mikulás-vacsorának nevezett rendezvényen több mint 100 koalíció tag és vendég vett részt.

Az Amerikai Magyar Koalíció alelnöke, Dr. Szentkirályi Endre ceremóniamesterként köszöntötte a jelenlévő méltóságokat majd egy pillanatnyi csendet kért a koalíció nemrégiben elvesztett  tagjai és barátai, köztük Hámos László (1951-2019);  Dr. Bognár Béla (1931-2019) és Dr. Horváth János (1921-2019) emlékének tiszteletére.

Szabó László nagykövet beszéde kezdetén üdvözölte a vendégeket majd rátért a 2019-es év  legfontosabb eredményeire:  a magyar kormány folyamatos segítségére a Közel-Keleten és Afrikában üldözött keresztények számára; illetve arra, hogy hat új taggal az Egyesült Államok Kongresszusában visszaállították a Magyar Kaukuszt;  új konzulátusokat nyitottak Miami (FL) és Houston (TX) területén; ezenkívül a Kossuth ház megvásárlása; megemlékezés a szabadság 30. évfordulójára; a nagykövetség új központjának építése;  a gazdasági együttműködés és kereskedelem növekedése az Egyesült Államok és Magyarország között; egyetértési nyilatkozat (MoU) aláírása a Nyugat-Virginia és Magyarország közötti gazdasági kapcsolatok megerősítésére, valamint egyetértési megállapodás aláírása az Egyesült Államok Export-Import Bankja (EXIM) és a Magyar Export-Import Bank Zrt. (HEXIM) között.  A nagykövet gratulált Andrea Lauer Rice koalíciós elnöknek a közelmúltbeli megválasztásáért, az Amerikai Magyar Diaszpóra Tanácsának élére.

Vacsora után Andrea Lauer Rice elnök elmondta, hogy a Mikulás Vacsora az egyik kedvenc eseménye az évben, mert esélyt ad a visszatekintésre és a közös tervezésre egyaránt. Ebben az évben több okunk is volt az ünneplésre: a kommunizmus bukásának 30. évfordulója és Magyarország fontos szerepe abban a történelmi korszakban;  a NATO 70. évfordulója és Magyarország NATO-csatlakozásának 20. évfordulója. A NATO-csatlakozás kapcsán Lauer Rice asszony emlékeztetett a koalíció aktív szerepére az Egyesült Államok politikájának kialakításában a posztkommunista történelem kritikus idején, ideértve a koalíció vezetõinek az amerikai elnökökkel tartott üléseit és néha heves vitáit a magas rangú USA  tisztviselőkkel.

Lauer Rice asszony azt is hangsúlyozta, hogy a Kárpát-medence környező országaiban élő magyarok emberi jogainak védelme már a kezdetektől a koalíció középpontjában áll.  A koalíció azt tervezi, hogy visszahozza az 1990-es évek végén alakult alapvető emberi jogi műhelyeket, hogy segítse az Egyesült Államok fiataljait abban, hogy megértsék, miként lehet a legjobban tájékoztatni a kongresszusi képviselőiket ezekről a kérdésekről.

Lauer Rice asszony ismertette a Koalíció John N. Lauer vezetői képzési programját is, bemutatva Tóth Hajnalka „egy hét az LTP gyakornok életében” vlog videóját.   

Végül az amerikai diaszpóra elnöke kiemelte a magyar kormány segítségét és befektetését a diaszpórába az elmúlt nyolc évben, kiemelve a Kőrösi Csoma Sándor Programot; a Mikes Kelemen és a Julianus programokat; a Bethlen Gábor Alap, a Rákóczi Szövetség segítségét. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok legnagyobb ernyőszervezeteként a koalíciónak meg kell őriznie politikai függetlenségét, ha hatékonyan kíván navigálni az Egyesült Államok, Magyarország és a Kárpát-medence politikai vizein, hogy legjobban képviselje tagjait, a magyar amerikai közösséget. 

 

Az est díszvendége Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke volt. Felszólalásában megemlítette a Trianoni Békeszerződés közelgő 100. évfordulóját és a határokon átnyúló nemzeti kohézió fontosságát. Beszédében a nemrég elhunyt Hámos Lászlóra emlékeztetett, a Magyar Emberi Jogi Alapítvány (HHRF) elnökére, aki a nemzet határokon átnyúló egyesítésének egyik élharcosa volt.

A 28. Mikulás Vacsora Bánhidi Noéminek, a Koalíció programkoordinátorának buzdítására közös karácsonyi énekléssel zárult.