Megrakták a tüzet Perthben

/ Tamás Krisztina /
tamas.krisztina képe
2019. június 29-én, az esti órákban a perthi Magyar Ház környékén a járókelők nagy tűzre lehettek figyelmesek. Nem történt semmi, hagyományos értelemben szokatlan, csak éppen a 2008-ban megszűnt Perthi Magyar Cserkészet és a ma is működő Keszkenő Magyar Néptánccsoport egy nagy, fényt és meleget adó tábortűz körül elevenítette fel hagyományait.
Cserkész mókaCserkész csatakiáltásCserkész mókázásNépdaléneklés

Felmerülhet a kérdés, mégis hogyan kapcsolódik össze a magyar cserkészet a néptánccal? Úgy, hogy mindkét közösség alapja az a több száz magyar népdal volt Perthben, amiket a helyi diaszpóra ismer és szeret évek óta.

Az 1957-ben alakult perthi cserkészet 2008-ban, Csaba László, a legutóbbi magyarországi cserkészvezető elhunytával hivatalosan megszűnt, ám nemsokára az egykori cserkészek új hagyományt teremtettek. Minden évben Szent László ünnepén (június 27.) kirándulással, sétával emlékeztek meg cserkésznapjaikról. Sokan unokáikkal együtt érkeztek, akik eljártak a Keszkenő próbákra is.

A tavalyi évben a régi cserkészek és a néptáncosok közös összejövetelről döntöttek. A BBQ-zással kísért találkozó nagy sikert aratott, és így megszületett a Tábortűz.

Az idei esemény során daloskönyv segített feleleveníteni a szövegeket a régi, jól ismert dallamokhoz. Sor került egy kis mókára is, ami megidézte azt az időszakot, amikor az őrsvezetők, tisztek mutatványokkal szórakoztatták a kiscserkészeket, és csatakiáltásokat is gyakran kurjantottak.

A zene, a dal összekötő ereje ez alkalommal is megmutatkozott, a tábortüzet egykori cserkészek, gyerekek és szüleik, Örökzöld nyugdíjasaink, “keszkenősök” és még ausztrál cserkészek is egyaránt körbeülték.

 

A cikk Schaffer Marika, Csaba László lányának beszámolója alapján készült. Fotók: Steven Csaba