Márton napi vigasság Chesterben

/ Szivós Kata Dóra /
szivos.kata.dora képe
Különleges iskolanap volt a chesteri Magyar Tanodában, amikor Szent Márton legendáját feldolgozva beszélgettünk a gyerekekkel az önzetlen segítségnyújtás, az alázat, a kitartás és az elfogadás fontosságáról.
Szent Márton napi liba keresésA Szóló Szőlő Chesteri Magyar Tanoda diákjai és Szivós Kata KCSP ösztöndíjasMárton napi liba lakoma

2023. november 11-én, Márton napján a Szóló Szőlő Magyar Tanodába beköltözött az önzetlenség fénye és Szent Márton legendájával ismerkedtek meg a Tanoda diákjai. Kisebbek, nagyobbak a saját szintükön dolgozták fel a történetet: interaktív mesejátékkal, Szent Márton napi dalokkal, lámpás és liba készítéssel.

A reggelt a Tanoda szokásos dalainak éneklésével kezdték a gyerekek, gitár kísérettel, majd következett a mesefeldolgozás. Képes illusztrációval rajzolódott ki Szent Márton története, melyet ezek után drámapedagógiai foglalkozás követett, ahol az iskola pedagógusai és diákjai együtt keltették életre az előbb említett legendát. Szent Márton történetében szereplő motívumokkal, gesztusokkal rengeteg párhuzamot lehet húzni mai életünkkel kapcsolatban. A másoknak való önzetlen segítségnyújtás, alázat, kitartás és elfogadás, mind-mind szóba kerültek a tanoda foglalkozásain, hisz ezekre az alapértékekre nagy hangsúlyt fektet az intézmény, Kádárné Szász Hilda vezetésével.

Délután pauszpapír lámpást készítettek a gyerekek, egy nagyon különleges olvasztásos technikával, melyek a cikkhez csatolt képeken láthatóak. Ezekkel a lámpásokkal kerestek a gyerekek libákat a sötétben, ahogy azt Márton történetében is tették a falu lakói, mikor Márton elbújt a libák közé.

A közmondásnak eleget téve, (,,Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”) a tanodanap liba lakomával zárult, igaz, nem a tradicionális módon. A nebulók croissant-ból, piskótából és egyéb finomságokból készítettek libát, majd jóízűen fogyasztották el a libazsíros kenyér után desszertként.

A Szóló Szőlő Chesteri Magyar Tanoda következő különleges, ünnepi alkalma december 9-én lesz, amikor is maga Szent Miklós, azaz a Mikulás fogja meglátogatni a gyerekeket. Ezen az eseményen bárki részt vehet, hisz a Manchesteri Magyar Főkonzulátussal együttműködve egy egész délutánon át tartó adventi családi napra invitálja az intézmény az érdeklődőket. A program részeit képzik például: kézműves foglalkozások, táncház és egy énekes-zenés interaktív mesekoncert a Mikulás manóival. A részletes program a Tanoda oldalán olvasható (https://www.facebook.com/chesteritanoda).