Magyar ritmusok Portola Valleyben

/ Hajdú Zsuzsanna /
hajdu.zsuzsanna képe
Magyarország egyik legjobb férfi népitáncosa Berecz István a szintén fiatal és tehetséges népzenészekből álló Enyedi-Salamon Quartettel kiegészülve érkezett a San Franciscoi Öböl környékére. Azért, hogy a magyar népi táncok lépéseit mutassa és tanítsa meg egy Táncház keretein belül, amit a helyi Eszterlánc Magyar Népi Együttes szervezett.
magyar süteményeket kóstolhattak a vendégeka gyerekek megismerkedhettek a népi hangszerekkelBerecz István népi játékokat tanít a gyerekekneka zenéről az Enyedi - Salamon Quartet gondoskodott

Október első szombatján cimbalom és hegedűszó hangja hallatszott a Woodside Priory iskola fái között. És persze egy fiatal, de annál magabiztosabb és tapasztaltabb néptáncos hangja, Berecz Istváné, aki a Táncházra érkező családok gyermekeinek kezét fogva tanított somogyi táncokat és népi játékokat. A zenéről a Magyarországról érkezett Enyedi-Salamon Quartet gondoskodott, akiknek amerikai turnéjuk egyik állomása volt az Öböl környéke is. Azért érkeztek, hogy a Kárpát-medence különböző vidékeinek autentikus népzenéjével, népi hangszerekkel és táncokkal ismertessék meg a helyieket.

A több mint száz embert megmozgató rendezvényen előkerült a cimbalom, a tangóharmonika, a furulya, az ütőgardon és a tilinkó is. A bemutató után aztán egy koncerten is megszólaltatták a hangszereket, az erdélyi, moldvai és a dunántúli régiók zenéjét játszották. A Quartet tagjai fontosnak tartják a táncházmozgalomban kevésbé reprezentált vidékek például Aranyosszék, valamint a Székely Határvidék Gyimes és Gyergyó archaikus és különleges zenéjét, így ezekből is hoztak egy kis válogatást.

A koncert után aztán következhetett a Táncház, ahol gyimesi, moldvai, és kalotaszegi lépéseket tanítottak. És míg a felnőttek a mozgásra koncentráltak, addig a magyar pedagógusokból álló Harangvirág Játszóház csoport, bábjátékkal, valamint kézműves foglalkozással várta a gyerekeket.

A magyar hagyományokhoz természetesen hozzátartozik a gasztronómia is, így a Táncházban magyar süteményekből sem volt hiány, krémes, almás pite, pogácsa és rétes várta az édesszájúakat. A késő estig tartó programra idén is több mint százan látogattak el, és ami igazán nagy siker, nem csak magyarok; azért, hogy kapjanak egy kis szeletet, kicsiny hazánk kultúrájából.