Magyar ízkavalkád Córdobában

/ dr. Facskó Anna /
facsko.anna képe
Pincepörkölt, mákos bejgli, kürtőskalács... A múlt szombat a magyar ízek napja volt Córdobában. Az ebéd során a főfogás pincepörkölt volt, délután a Klub udvarán kürtőskalács, a magyar ház konyhájában pedig mákos bejgli készült.
mákos bejglikürtőskalácskészül a pincepörköltmákdarálás

 

Ösztöndíjas társammal, Király Péterrel egy hamisítatlan magyar lakomára invitáltuk a córdobai magyarokat. Az ebéd során a főfogás a pincepörkölt volt. A córdobai magyarok a pörkölt-nokedli párosítást már jól ismerik, pincepörköltet viszont most ettek először. Örömmel láttuk, hogy a közösség tagjai jóízűen falatoznak, örültünk, hogy egy számukra eddig ismeretlen ételt általunk ismerhettek meg.

Ebéd után a közösség tagjaival magyar népdalokat énekeltünk, amely megalapozta a hangulatot a délutáni sütéshez. A délután folyamán a Klub udvarán kürtőskalács, a magyar ház konyhájában pedig mákos bejgli készült. Péter segítségével a Córdobai Magyar Kör tagjai megtanulhatták, hogyan kell bejglit sütni. A mákdarálás különleges pontja volt a napnak. A córdobai magyarok közül csak néhányan ismerték a mákdarálót. A közösség tagjai lelkesen fogtak bele a mák darálásába, folyamatosan váltották egymást, hogy ne fáradjon el nagyon a mákot daráló személy, aki pedig éppen nem darált, oldalról buzdította a mákot daráló társát. A mákdarálás végül valódi csapatmunkává vált.

Ezen a júliusi szombaton nemcsak kulináris élvezetekben lehetett részünk, hanem a córdobai magyaroknak lehetősége nyílt a bejgli elkészítésének elsajátítására, valamint egy másik ösztöndíjassal is megismerkedhettek. A Córdobai Magyar Kör nevében is köszönöm Péternek, hogy Chacoból (Chaco: tartomány Argentínában) csatlakozott hozzánk és hozzájárult ennek a szép, és emlékezetes napnak a megvalósításához.