Magyar istentiszteletek Mannheimban

Újabb rendszeres hitéleti lehetőség a baden-württembergi magyaroknak

/ Ráksi Lajos /
raksi.lajos képe
Október utolsó vasárnapján került sor az első magyar nyelvű magyar istentiszteletre Mannheimban. Mostantól minden hónap második vasárnapján rendszeresen megszervezik ezt a hitéleti alkalmat, melyre felekezeti hovatartozástól függetlenül hívnak és várnak mindenkit.
ÚrasztalaIstentisztelet előttÁldásBeszélgetők

Ráksi Lajos, református lelkész - a Kőrösi Csoma Sándor program egyházi ösztöndíjasa – azzal a céllal kezdte meg gyülekezetalapítási munkáját, hogy három németországi városban (Freiburg, Karlsruhe, Mannheim) legalább havonta egyszer legyen alkalmuk a helyi és környékbeli magyaroknak istentiszteleten részt venni, hitüket és magyarságukat nemzettársaik körében megélni, közösen imádkozni, énekelni és az igehirdetésre figyelni.

A tényleges alkalmakat alapos és összetett szervező munka előzte meg. Mindenekelőtt meg kellett találni a megfelelő helyszíneket és az időpontokat. Engedélyt kellett kérni a helyi német evangélikusoktól, hogy fogadják be az alakuló magyar gyülekezeteket. Ezzel azonban nem volt gond, mivel a helyiek nagyon nyitottak és segítőkészek.

Ezután következett egy honlap felépítése és szerkesztése, ahol az érdeklődők minden fontos információt megtalálhatnak a Badeni Magyar Protestáns Gyülekezetek (ez a három városban induló gyülekezetet magába foglaló hivatalos megnevezés) életével kapcsolatban. Kik vagyunk, mikor és hol vannak alkalmaink, hogyan lehet bekapcsolódni a szervezésbe és gyülekezeti életbe. A világhálós jelenléten túl a személyes kapcsolatkeresés volt a másik út, ahol meg lehetett szólítani az embereket.

Miután minden körülmény adott volt, az időpontok és helyszínek is le voltak foglalva, meghirdettük első mannheimi istentiszteletünket, melyre több mint húszan jöttek el Mannheimból, Speyerből és a környékről. Volt, aki több mint 50 kilométert utazott, csak hogy jelen lehessen. Ezek szerint igény és érdeklődés van az ilyen jellegű események iránt (is).

Az augusztus 28-i alkalom 16 órakor kezdődött. Istentisztelet után jelképes szeretetvendégséget szerveztünk. A tea, kávé és sütemények mellett alkalom adódott a személyes beszélgetésre, egymás megismerésére.

Az együttlét jó hangulatát mutatja, hogy az utolsó résztvevő este 7 óra körül indult haza, azt ígérve, hogy legközelebb is jön, sőt másokat is magával hoz.