Lethbridge-ben is megemlékeztek '56-ról

/ Kalina Veronika /
kalina.veronika képe
A Calgary-i Magyar Kultúregyesület képviseletében 2016. október 12-én Szabó Lászlóval, az egyesület elnökével, Lethbridge-be utaztunk.

 

Késő délután vette kezdetét a helyi Magyar Kulturális Közösség által az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés, melynek első állomása a városháza közelében található magyar emlékmű volt. Az ünnepi beszédeket és a rövid műsort követően került sor a koszorúzásra, majd végezetül a forradalom túlélői gyertyákat helyeztek el az emlékműnél. Mindezek után az ünneplőket kis szeretetvendégség fogadta a közösség székhelyén. Az est zárásaként pedig megtekinthették a Magyarokért Kanadában Egyesület közreműködésével Lethbridge-be is ellátogató „Szabadnak születtem” verses-zenés emlékműsort, két magyarországi vendégszereplő előadásában.  

Lutter Imre versben, míg Pankotay Péter dalban igyekezett megfogalmazni és színre vinni 1956 történéseit, melyek hiteles ábrázolásában nagy szerepet játszottak a műsor alatt háttérként vetített dokumentumfilm részletek. A művészek igyekeztek e sokszínű műfajok és saját értelmezésük szerint bemutatni a forradalmat, mely sokakat megérintett, és méltó zárása volt a megemlékezésnek.