"Legyen a zene mindenkié!"

/ Várnagy Andrea /
varnagy.andrea képe
A november hónap rendkívül színes klasszikus zenei programokkal telt Münchenben.
November MünchenbenNovember MünchenbenNovember MünchenbenNovember Münchenben

Novemberben igazán változatos programok és lehetőségek színesítették munkánkat, melyeken éppúgy aktív szereplőként, mint meghívott vendégként vehettem részt.

Utóbbiak közül kiemelném a Főkonzulátuson november 3-án megrendezett Tudomány Napját, amelyre mentorommal, Ravasz Ákossal kaptam meghívást, és külön öröm, hogy az egyik előadó mentorhelyettesem, dr. Kelemen Mária volt.

Remek lehetőség adódott a rendezvényen arra, hogy megismerkedjek a Münchenben tanuló diákokkal, doktoranduszokkal, akikkel a jövőben is tartani szeretném a kapcsolatot, invitálva őket a magyar kulturális zenei rendezvényekre is.

A hónap programjából két alkalmat is kiemelek, mely a munkámat még inkább gazdagította és különösen örömtelivé tette.

A Ludwig Maximilian Universität finnugor tanszékén mentorhelyettesem előadásain tett látogatásom, mely olyan jól sikerült, hogy a jövőben rendszeresen bekapcsolódom majd az oktatásba.

Rendkívül érdekes volt megtapasztalni, milyen kihívásokat rejt anyanyelvünk a kinti diákok számára, a túlnyomó többségben német anyanyelvű hallgatók számára.

Ilyenkor még inkább rácsodálkozik az ember anyanyelvünk szépségére és gazdagságára, és ezt követően legalább ennyire élvezetes volt a diákokkal együtt részt venni a magyarországi  kultúrát, történelmi eseményeket feldolgozó, képekkel illusztrált színes tablók elkészítésében is.

 Zongoraművészként hivatásom legfontosabb célkitűzése, hogy a gyermekekhez közel vigyem a zene szépségeit és értékeit, ezért volt különös ajándék a müncheni Magyar Iskola meghívása, amikor KCSP-ösztöndíjas társammal, Gubinecz Ákossal hat alkalommal mutattuk be a "ZeneVarázslat és a magyar népzene" című előadásunkat a gyermekek számára.

Mindegyik alkalommal igazodtunk a korosztályokhoz, a kis ovisokkal éneklés közben körtáncot jártunk, a kicsit nagyobbakkal ritmusokat tapsoltunk, a legidősebbek pedig színekkel, képekkel asszociáltak Grieg: Hegyi király című művére, melyet az én előadásomban hallgathattak meg. Bemutattuk a diákoknak népi hangszerként a citerát is, melyet Ákos szólaltatott meg, majd a magyar zeneszerzőkre fókuszáltunk, megnevezve a 4 világhírű komponistát, Lisztet, Erkelt, Bartókot és Kodályt.

Különösen kedves volt, mikor az egyik osztályban megkérdeztem, hogy ki a nemzeti imánk, a Himnusz zeneszerzője...

Egy kisfiú rávágta, hogy Erkölcsi Ferenc, összevonva a költő és a zeneszerző nevét is a válaszban.

 Ösztönző volt számunkra a tanárok lelkes támogatása is, nagyon hasznos volt, hogy több ponton kapcsolódni tudtunk a tantervi anyaghoz, zeneileg segítve annak könnyebb elsajátítását.

Nagyon hálásak vagyunk a sok-sok kedvező visszajelzésért, a jövőben is folytatni kívánjuk az iskolák látogatását.

És hogy minél többeket elérjünk, tervezzük a minikoncertek szervezését több német nagyvárosban is, követve ezzel is Kodály jelmondatát:

"Legyen a zene mindenkié!"