A legrégebbi, máig működő magyar egyesület születésnapját ünnepeltük Buenos Aires-ben

/ Dr. Ferenc Viktória /
ferencz.viktoria képe
November 13-án, vasárnap, a déli féltekén ilyenkor szokásos 30 fok feletti nyári hőség helyett egy esős és hideg napra ébredtünk. Egy kicsit félő volt, hogy az aznapra tervezett ünnepi ebédre emiatt kevesebben jönnek majd. De szerencsére nem így történt. A Buenos Aires déli részén élő magyarok és magyar-szimpatizáns argentinok ugyanis már régen bevésték naptárukba ezt a dátumot, és szép számmal megjelentek a klub éves rendezvényei közül e legfontosabbikon.
asztaltársasága parkett ördögeiTombolaa jövő generáció

Volt olyan család, amelyik meghatódva emlékezett vissza, hogy a házasságkötésük alkalmából rendezett mulatságnak – annak idején – a klub adott otthont. Az emiatt érzett hálájuk kifejezése képpen egy emlékplakettet ajándékoztak a klubnak.

A magyar nagykövetség képviseletében Nagy Balázs konzul és családja, valamint az északon élő magyarok egyik táncegyüttese, a Kolomp is megtisztelte jelenlétével az eseményt.

81 év - gondoljuk végig - egy ember számára is soknak számít, számtalan történet, életszakasz, jó és kevésbé jó emlék is belefér ebbe a több mint nyolc évtizedbe. Egy közösségi klub számára pedig nagyobb dolog a nyolcvanegyedik születésnap, hiszen a folytonosság fenntartása nehéz. Az alapításkor személyesen elkötelezettek generációjából már sokan távoztak az élők sorából, az ő gyerekeinek, unokáinak a magyarság megélése már mást jelent.

Az esemény kezdetén Papp Ernő, az egyesület elnöke, és Szép Ilonka, a vezetőség tagja – korábbi elnök – köszöntötte a résztvevőket és arra biztatta a megjelenteket, hogy őrizzék tovább őseik örökségét. Az ebéd elkezdése előtt, ennek az örökségnek mintegy megtestesítőjeként magyar táncokat láthattak az összegyűltek a Kolomp táncegyüttes előadásában. Nagy taps fogadta a táncosokat, és az előadást, hiszen ma már ritkán nyílik alkalom az egyesület rendezvényein a néptáncbemutatókra – az egyesület saját néptánccsoportja, a „Pacsirta” sajnos évekkel ezelőtt megszűnt.

Az ünneplés fontos része volt a magyaros ebéd. Az alapítás évfordulóján minden alkalommal székelygulyást készítenek a közösség tagjai. Szerintük ez a legfinomabb magyar étel, méltó a különleges alkalomhoz. A résztvevők közül pedig volt, aki úgy nyilatkozott: szerinte Buenos Aires-ben itt készítik a legjobban a székelygulyást. Az elégedett arcokon és az ebéd után üresen maradt tányérokon végignézve, úgy tűnt, mások is osztják ezt a véleményt. Természetesen születésnap nem maradhatott (magyar) torta nélkül sem: a dobos torta és a rigójancsi közül lehetett választani mindenki nagy örömére.

Külön érdekessége volt az évforduló alkalmából rendezett ebédnek, hogy tombolát is szerveztek. A sorsjegyek megvásárlása után, a kis borítókból kiszabadított sorszámot minden esetben ajándékra lehetett cserélni: vagyis mindenki nyert, a különbség csak annyi volt, hogy ki kisebb, ki nagyobb ajándékkal térhetett haza. 

Az ebéd, a tortázás és a tombola-sorsolás lezárultával – és már közben is – lehetőség nyílt a táncra. Egy harmonikás fiatalember szolgáltatta a talpalávalót, a fiatalok és idősebbek pedig jókedvűen táncoltak.

    

Jó volt látni az újabbnál-újabb arcokat a majdnem száz résztvevő között, akikkel az itt eltöltött eddigi öt hónap során még nem találkoztam. Az pedig különösen jó érzéssel töltött el, így a közösségben végzett munkám végéhez közeledve, hogy fiatalok és gyerekek is jöttek a rendezvényre. Bennem ez annak a reményét ébresztette, hogy Buenos Aires legrégebben fennálló magyar egyesülete számára van remény, a folytonosság fenntartható, lehet nyolcvankettedik, kilencvenedik, s akár századik évforduló is. A nap végére az időjárás is megszelídült, este fél hétkor is ragyogó napsütésben sétáltunk hazafelé.