Ec-pec kimehetsz, Csuhé-csillag, Pásztorok, pásztorok

A 70. sz. Attila Cserkészcsapat karácsonyi cserkészgyűlése Hollandiában

/ Némethné Scherman Piroska Mária /
nemethne.scherman.piroska képe
Nagy fába vágta a fejszéjét a hollandiai cserkészcsapat lelkes gyerekserege, a vezetők és a szülők, amikor röpke két óra alatt egy teljes betlehemi istálló készítését vállalták. Segítségükre volt a lelkesedés mellett a napi parancs bátorító mondata, a közösségben végzett munkálkodás, alkotás öröme és ereje, a tápláló ebéd a finom karácsonyi sütemények és a forró csokoládé.
Zászlónak tisztelegj!NapiparancsIstállókészítésKészülnek a csuhébábok

A gyülekező, a zászlófelvonás, a napi program ismertetése valamint az ima után rögtön fel is kerekedtünk, hogy lehullott gallyakat gyűjtsünk az istállóhoz. Közben Pacsura Dávid vezetésével egy kis bemelegítés gyanánt, az Ec-pec kimehetsz kiszámolóra különböző gyakorlatokat végeztünk.

A cserkészházba visszatérve már ott várt jó meleg vízbe beáztatva a kukoricacsuhé, a másik fő alapanyag és egy kis meleg tea is.

Az istálló elkészítését a fiúkra bízták, míg a csuhé-figurákat a lányok alkották meg.

Ha az ember valami új dolgot csinál, jó, ha van valami alaptudás, tapasztalat, amihez vissza tud nyúlni. Valami egyszerű, de biztonságos alap. Mikor kiderült, hogy mi a terv a karácsonyi foglalkozásra, megörültem, mivel az otthoni templomomban hosszú évek óta minden karácsonyi kézműves foglalkozáson részt vettem, mint segítő. Az elmúlt években pedig a csuhé-angyal készítő asztalt kaptam, így bátran vállaltam a csuhé-figurák készítésében való segítséget. A másik adventi foglalkozásom otthon, ami miatt felcsillant a szemem a betlehemes terve hallatán, amiben szintén több éven keresztül vettem részt egy lelkes kis csapattal, az a betlehemes készítése. Ugyanis Budapesten a XII. kerület minden évben meghirdeti a köztéri betlehemes pályázatot, amibe a mi gyülekezetünk is bekapcsolódott. Készítettünk már fából papírmaséból, sőt üvegből is betlehemest. Mégis kicsit megszeppentem, amikor megláttam a cserkészvezetőnk által készített mintababákat, tökéletes testarány, helyes kis kabátka, profi kezek… Így aztán azzal kezdtem, mint a Kis hercegben a repülős, azt készítettük el, amit tudtam. Na nem kalapot, hanem egy angyalt. Ezek után jöhettek a figurák sorban. Mária, kendője alól hosszan lelógó fonott hajával, József az eltolható karjával, amivel Máriát karolja át, a három királyok, akik között volt pocakos és kosaras méretű, valamint a pásztorok, akik gyurmából készült ajándékokat hoztak a Kisjézusnak. Készült egy csuhé-szamár, és pár gyurmarajzfilm figura is, akik mind tiszteletüket tették a megszületett Megváltó előtt, aki az édesanyja karjaiban nyugodott. Minden vendégnek az istálló tetején látható csuhé-csillag mutatta az utat és mellettük az angyalok, akik a pásztoroknak mondták el az örömhírt. A foglalkozás közben egy kedves felnőtt cserkésztársunk felolvasta a gyerekeknek a karácsonyi történetet. A kézműves foglalkozás után az elkészült betlehemest kivittük a tábortűzhöz és egy anyuka furulyakíséretével magyar karácsonyi dalokat énekeltünk. A Pásztorok pásztorok kezdetű dalt is megtanultuk, közben a gyerekek szókincsét is gyarapítva, végigvettük a különböző állatokra vigyázó foglalkozásneveket és átbeszéltük a karácsonyi történet szereplőit is. Aztán felkerekedtünk, körbejártunk a tűz körül, hogy a pásztorokhoz hasonlóan mi is megérkezzünk Betlehembe, köszöntést mondani a kisdednek, ki váltsága lett az embernek.