Új ősz – új kezdet Varsóban

/ Marjai Éva /
marjai.eva képe
Idén szeptemberben megkezdődött a tanév a Divéky Adorján Hétvégi Magyar Iskolában és Óvodában. Az öt csoportban folyó oktatás és hagyományőrző foglalkozások palettája színes, vonzó és illeszkedik a diaszpórában élő magyarok igényeihez.
Tanévnyitó Varsóban a Divéky Adorján Hétvégi Magyar IskolábanBemutatkozik az új varsói KCsP-sA magyar népmese napja - Bata Laci bácsi mesét mond

A szeptemberi tanév első napján gyerekek, szülők és nagyszülők nyüzsögtek a Liszt Intézet Varsói Magyar Kulturális Központ nagytermében. Várták a megnyitót, a megszokott és kedvelt foglalkozások folytatását, az újak indulását. Kertész Péter, a Központ igazgatóhelyettese köszöntötte az egybegyűlteket az iskolának is otthont adó intézmény nevében.

A hétvégi iskola vezető oktatója, Szász Klára ismertette a tanév rendjét, az új foglalkozások tematikáját és mutatott be engem is, mint a legnagyobbak csoportjában tanító új tanárt, a Kőrösi Csoma Sándor Program gyakornokát. Az első nap a bemutató tanítások alkalma: az új jelentkezők megismerkedhetnek az egyes órák helyszíneivel, különböző korosztályok oktatóival. Az idei iskolai év szenzációja a frissen indított Rubik-kocka-szakkör lett, de meghirdettük a fakultatív hittanórákat is.

A magyar népmese napja, szeptember 30. szinte egybeesik az idősek világnapjával. Ez kiváló lehetőség, hogy a kisebbek és nagyobbak jobban megismerjék egymást, felfedezzék a korosztályokon átívelő népművészet erejét. Felkértük Bata Laci bácsit, a helyi magyar közösség egyik legaktívabb szenior tagját, jöjjön el közénk szeptember végén. Az általa felolvasott meséből megtudtuk, hogyan járt túl Mátyás király juhásza az ebédre meghívottak eszén, mit is jelet az, hogy eb, aki a kanalát nem eszi meg.

A Lengyelországi Magyar Egyesület új honlapja (https://lengyelorszagimagyarok.hu) már eddig is izgalmas olvasmány volt, sok olvasójának szerezett örömet. Az egyesület alelnöke, Pasternak Éva vállalta a weblap tartalommal való feltöltését, az ehhez kapcsolódó hivatalos tennivalók intézését. Feladatom, hogy az ő útmutatásai alapján új anyagokkal egészítsem ki a meglévőket. A lengyel-magyar kapcsolatokat bemutató történelmi összefoglalók, a nemzeti ünnepekről és más jeles napokról szóló cikkek folyamatosan készülnek.

Sikerült megnyernem néhány régóta itt élő honfitársunkat, beszéljenek Lengyelországba költözésük körülményeiről, életük alakulásáról. Az interjúalanyokkal folytatott beszélgetések szerkesztése, a szövegek egyeztetése és véglegesítése az egyik legérdekesebb tennivalónak ígérkezik. Emellett folyamatosan továbbítom a különböző helyi eseményekre szóló meghívásokat a közösségi média felületein.

Az egyesületi és iskolai Facebook-csoportok erősödő aktivitása is jelzi, a helyi közösség igényli a friss híreket.

A város a lehetőségek gazdag tárháza, a tennivaló sok. A Divéky Adorján Hétvégi Magyar Iskola és Óvoda honlapján szereplő Szentgyörgyi Albert-idézet hűen tükrözi az itteniek jövőbe vetett hitét: „Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk, és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni.”