Kengugrók

Tánccsoport Sydney-ben

/ Mezey Anna Mária /
mezey.anna.maria képe
Egy ötletes név, ami magában foglalja az ausztrál életet és a néptáncot egyszerre. Ez a cikk a sydney-i tánccsoportról, az indulásukról, fellépéseikről szól.

Az egyesület, teljes nevén Kengugró Australian-Hungarian Folklore Ensemble, 1986-ban alakult. Azóta minden évben valaki a csapatból eljön Magyarországra tanulni, hogy az újonnan tanult táncokat átadhassa a tánccsoportnak. Ez adta az ötletet, hogy tanárokat és fellépőket is hívjanak Magyarországról Sydney-be.

Az együttes táncosai számos alkalommal látogattak Magyarországra, Erdélybe, és Szlovákiába; így kiváló ösztönzést kaptak, látva az ottani táncosok és zenészek szenvedélyét, tudását, és érzelmeiket, ahogyan a néptánchoz álltak. Így alakult ki a mai együttes. Ahogy ők fogalmaznak magukról: „We present an energetic and colourful display of dance, music and song inspired by the varied styles of ancient village dance music and culture.” Vagyis a tánc és a zene egy energetikus, színes megjelenését mutatják be, amit a régi falusi tánczene és a kultúra változatos stílusai ihletnek.

Rendszeresen tartanak táncházakat, ami egy olyan hagyománnyá vált, hogy 2011 novemberében fölkerült egy UNESCO listára, pontosabban az UNESCO's List of Intangible Heritage of Urgent Safeguarding-ra. Itt kell megemlíteni a The Transylvaniacs zenekar tagjait, akik a kezdetektől kísérik a táncegyüttest, és mind a táncházakban, mind a fellépéseken fantasztikus muzsikával kápráztatják el a közönséget.

A Kengugrók tagjai között találhatunk magyar, és nem magyar háttérrel rendelkező táncosokat is, ezért rendkívül sokoldalú és színes a csapat. A tánc szeretetén kívül a szoros barátságok és a közös élmények is összetartják a tánccsoportot.