Kalandozások Hannoverben és Plönben

Táncház és portya

/ Mártonffy Réka Julianna /
martonffy.reka.julia képe
November 16-án tartotta a Hannoveri Magyar Egyesület az évad első táncházát. A talpalávalót a Tokos zenekar húzta, akiket egyenesen Kolozsvárról invitáltak ide, egy táncospár kíséretében.
Táncház HannoverbenTáncház HannoverbenPortya PlönbenPortya Plönben

Az este a vajdaszentiványi táncok tanításával kezdődött. Szerencsére sokan részt vettek, így mindenkinek volt párja, illetve párcserés alapon működött a tanítás. Jó pár óra elteltével, mikor már mindenkinek a lábában volt a koreográfia, kezdődött a szabad tánc, amikor "segítség nélkül" táncoljuk a megtanultakat. Az est folyamán nem csak vajdaszentiványi táncokat táncoltunk, hanem széki, illetve palatkai rendeket is játszottak. Hamburgból összesen négyen érkeztünk; Balázs, aki a hétvégi iskola tánctanára, Hauke, aki német létére imádja a magyar kultúrát, így a hamburgi Kulturlande-ban tanít néptáncot péntekenként, illetve Róza, aki egy sok éve kitelepült magyar.

Mindezeket követően november 23-án útnak indultunk a cserkészekkel, ezúttal Plönbe. Az érkezést követően a gyerekek felhúzták a zászlót a magyar himnusz kíséretében. Az uzsonna után elsétáltunk a közelben lévő tóhoz. Ami még izgalmasabbá tette az egészet, hogy eleinte részben, majd teljesen besötétedett. Így álltunk neki métázni a tóparton egy nagyobb teljesítményű lámpa segítségével. Ezt követően visszasétáltunk a szállásunkra, amit az egyik magyar család ajánlott fel számunka, majd a vacsora után kiosztottuk a megtanulandó, általam előre összeállított karácsonyi műsort, és el is kezdtük gyakorolni. A „tábortűz” keretein belül – amit most egy gyertya jelképezett –  mindkét raj (lányok, fiúk) előadta a megadott téma (viselkedés az erdőben) alapján a kis műsorukat. Ezt megelőzően előkerült Süsü a sárkány, valamint Torzonborz kalandja is. Ezek, illetve egy kapcsolódó mese után levontuk a tanulságokat, majd a közös játék után következett a takarodó.

A másnap reggel egy tornával indult, majd a reggelit, a szobaszemlét és a mosogatást követően több helyszínen elindultak a foglalkozások: jelvények és egyenruha megismerése. A következő „felvonásban” ismét a karácsonyi műsort gyakoroltuk. Ismét átvettük az előadásban szereplő énekeket, illetve verseket. Az ebédet követően, forgószínpadszerűen vándoroltak a gyerekek egyik állomásról a másikra. Az egyik helyszínen a sípjelekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, a másikon Magyarország hegységeivel és vizeivel, majd a harmadikon feltűnt Tenkes kapitánya is, ahol versenyeztek, ki tud kéz nélkül inni a kupából. Végül csak az összepakolás és a takarítás, egy rövid játék, illetve a zászlólevonás maradt, majd elindultunk vissza Hamburgba.